Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Två döms för dödsvållande på arbetsplats i Ingå

Från 2017
Inkoo Shippings egen hamnbassäng.
Bildtext Inkoo Shipping var byggherre på den arbetsplats där olyckan skedde.
Bild: Yle/Marica Hildén

Västra Nylands tingsrätt har dömt Inkoo Shippings verkställande direktör till 50 dagsböter, eller 4 000 euro, för arbetarskyddsbrott och dödsvållande. En person dog i en arbetsolycka i maj 2015.

Västra Nylands tingsrätt gav domen i dag (12.5). Inkoo Shippings vd ska också betala målsägandenas rättegångskostnader.

Tingsrätten konstaterar att vd:n genom sitt förfarande har åsidosatt en aktsamhetsplikt som ledde till att mannen dog. Tingsrätten anser att både vd:n och den som var ansvarig för monteringen är skyldiga till dödsvållande.

Tillräckliga direktiv saknades

Målsägandenas rättegångskostnader ska också betalas av en annan åtalad, som var ansvarig för att montera hallarna på byggplatsen. Den personen ska även betala 50 dagsböter, eller 1 800 euro. Mannen var åtalad för arbetarskyddsbrott och dödsvållande.

Tingsrätten anser att mannen måste ha förstått att se till att det finns tillräckliga direktiv så att dylika misstag inte händer. Han har åsidosatt det här, anser tingsrätten.

Ett tredje åtal förkastades

Tingsrätten förkastade åtalet om arbetarskyddsbrott och dödsvållande för en tredje person. Mannen var ansvarig arbetsledare och säkerhetskoordinator.

Arbetarskydds- och monteringsplanerna mannen gjort var inte bristfälliga, anser tingsrätten. Staten ska betala hans rättegångskostnader.

Bolaget dömdes också

Inkoo Shipping dömdes till 18 000 euro i samfundsböter. Inkoo Shipping har enligt tingsrätten inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att säkra arbetarskyddet på bygget.

Inkoo Shipping var byggherre på arbetsplatsen och den person som dog var en underentreprenör. Mannens firma var underleverantör för den firma som var elemententreprenör.

Mannen avled då ett betongelement på 3 310 kilogram välte omkull. Han höll på att installera betongelementet på plats och han blev under elementet.