Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Högtidligt när "Framtidens gran" planterades i Borgå

Från 2017
Planteringsceremoni av Framtidens gran i Borgå 12.05.17
Bildtext Det bjöds på skumkarameller, jordgubbar och mousserande granskott till alla som bevittnade planteringen av Framtidens gran i Borgå på Snellmansdagen.
Bild: Yle/Stefan Härus

Skumkarameller, jordgubbar och mousserande granskott bestod trakteringen av vid den korta och soliga ceremonin då Framtidens gran planterades i Borgå på fredag.

De unga trumpetisterna Simi Sipiläinen och Kuutti Kylätasku ramade in ceremonin med fanfar och en kort melodi vid namn Carmela.

Planteringsceremoni av Framtidens gran i Borgå 12.05.17
Bildtext Mousserande granskott.
Bild: Yle/Stefan Härus

Frö från 100 år gammal gran

I Viborgsskvären i hörnet av Mannerheimgatan och Werner Söderströms gata har det planterats granar också tidigare, men knappast i så högtidliga former som på fredag.

Några av de granar som växer i skvären är 20 år gamla och några cirka 13 år gamla, tippar Tage Still, som tillsammans med kollegan Mirjam Manninen från Borgå stads kommunteknik såg till att Framtidens gran planterades på rätt sätt.

Framtidens gran är en riksomfattande kampanj vars mål är att så många människor som möjligt ska hedra Finlands 100-årsjubileum genom att plantera ett träd.

Den gran som planterades i Borgå, är en så kallad Finland 100-planta och finns i ett begränsat parti. Plantan har nämligen odlats från ett frö från den så kallade självständighetsgranen som planterades i Brunnsparken i Helsingfors år 1917.

Trumpetarna Jimi Sipiläinen och Kuutti Kylätasku vid planteringen av framtidens gran i Borgå 12.05.17
Bildtext De unga trumpetisterna Jimi Sipiläinen och Kuutti Kylätasku.
Bild: Yle/Stefan Härus
Planteringsceremoni av Framtidens gran i Borgå 12.05.17 - Matti Nuuti och representanter från vänorten Viljandi i Estland
Bildtext Stadsstyrelseordförande Matti Nuutti med representanter från vänorten Viljandi i Estland.
Bild: Yle/Stefan Härus

Gäster från vänorten Viljandi i Estland

Vid planteringsceremonin på fredag eftermiddag, festtalade stadsstyrelseordförande Matti Nuutti, som också planterade granen tillsammans med borgmästare Ando Kiviberg, stadsfullmäktigeordförande Tiit Jürmann och stadsfullmäktigeledamoten Juhan-Mart Salumäe från Viljandi, Borgå stads vänort i Estland.

Vad kommer att krävas för att granplantan ska klara sig lika bra som de granar som vuxit i åratal i Viborgsskvären?

- Vatten och mera vatten. Då rotar den sig och börjar växa. Platsen är ypperlig, så jag tror nog att den kommer att trivas och ta sig riktigt bra, säger Mirjam Manninen, tf. arbetsledare vid enheten för grönområden vid Borgå stads kommunteknik.

Trots att det är en vanlig finsk gran och trots att miljön där den är planterad är ypperlig, kommer det att kräva regelbundet vattnande det första året.

- Det är också möjligt att vi måste vattna den regelbundet ännu nästa år, säger Manninen.

Planteringsceremoni av Framtidens gran i Borgå 12.05.17
Bildtext Många hjälpande händer.
Bild: Yle/Stefan Härus
Planteringsceremoni av Framtidens gran i Borgå 12.05.17
Bildtext Mirjam Manninen från stadens enhet för grönområden såg till att planteringen gick rätt till.
Bild: Yle/Stefan Härus
Planteringsceremoni av Framtidens gran i Borgå 12.05.17
Bildtext Några bastanta träpålar skyddar plantan så att den inte blir påtrampad.
Bild: Yle/Stefan Härus

Plantering också i Lovisa

Också i Lovisa valde man att plantera Framtidens gran på Snellmansdagen. Lovisa stads musikkapell framförde granrelaterade sånger tillsammans med barn från daghemmen i Strömfors bruk. Granen planterades av sex år gamla Axel Granlund från Tessjö daghem.

Om Lovisa stads före detta stadsdirektör Ralf Grahn ännu hade suttit på sin post, skulle det högst antagligen ha varit han som planterat granen. Nu sköttes det hela istället av sex år gamla Axel Granlund från Tessjö daghem.

Framtidens gran planterades i Lovisa 12.05.2017
Bildtext Framtidens gran i Lovisa....
Bild: Yle/Carmela Walder
Axel Granlund planterade framtidens gran i Lovisa 12.05.2017
Bildtext ....planterades av Axel Granlund.
Bild: Yle/Carmela Walder

Diskussion om artikeln