Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Gästgivars: Inget hotell med skattepengar

Från 2017
Uppdaterad 14.05.2017 17:38.
Arkitektens bild av Wasa Stations torn där hotellet ska inhysas.
Bild: Arosuo Arkkitehdit Oy.

Det behövs mer hotellkapacitet i Vasa, men inte på skattebetalarnas bekostnad. Det säger Lars-Erik Gästgivars, hotellföretagare och förtroendevald för SFP i Korsholm.

I en uppmärksammad insändare i december 2015 skrev Lars-Erik Gästgivars att hotellbraschen i Vasa är sjuk och att ett nytt hotell i Wasa Station inte kommer att klara sig utan subvention av hyran.

Det som har hänt sedan dess är att Scandic bygger ut sitt hotell vid järnvägsstationen och Lars-Erik Gätsgivars själv presenterar sina planer på att bygga ut Hotell Vallonia i Smedsby. I sak håller Gästgivars fast vid vad han skrev 2015.

Mer kapacitet behövs

- Det är självklart att det behövs mera kapaicitet, Vasa utvecklas. Men skattemedel ska inte användas i en bransch som klarar sig med privata pengar. Det behövs inga skattepengar för att bygga hotell, säger Gästgivars.

Vasa stad ska, om fullmäktige godkänner det vid sitt möte på måndag, gå med i Wasa Station-projektet med omkring 50 miljoner euro. Vasa stads del gäller en del av konsert- och kongressalen i centret, men indirekt påverkar den också hotellbygget.

Lars-Erik Gästgivars vid byggarbetsplatsen intill hans hotell i Smedsby.
Bildtext Lars-Erik Gästgivars.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

- Det är helt klart att man inte kan bygga ett hotell med 150 rum och inbilla sig att hyresinkomsterna ska betala för det, säger Gästgivars.

Svårt hitta företagare?

Han tror inte heller att det blir lätt för byggherren Lemminkäinen att hitta en hyresgäst för hotellet.

- Det finns ingen hotellföretagare som betalar den hyra som rimligen krävs. Det går inte att få hotellet lönsamt då, säger Gästgivars.

Och det är här som Gästgivars alltså menar att risken finns att man hyr ut hotellet för billigt och i stället tar ut större hyra på de utrymmen som staden har.

Hotellen i Vasa hade under fjolåret en genomsnittlig beläggningsgrad på 56,7 procent, en ökning med 0,7 procentenheter från året före. Vid större evenemang, som Vasa körfestival eller Energiveckan, är hotellen i allmänhet fullbokade och fler rum skulle gå att sälja om de fanns.

Lars-Erik Gästgivars driver genom sina bolag bl.a. hotell Red & Green i Mittistan-huset i Närpes, där Närpes stad är en stor ägare.
Den planerade tillbyggnaden av hotell Vallonia i Smedsby ska eventuellt också delvis finansieras med kommunala medel, eftersom det i planerna finns en simhall i tillbyggnaden.

Kompletterad sö 14.5 kl 17:38 med det sista stycket.

Diskussion om artikeln