Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Cyberattack mot flera sjukhus i Storbritannien

Från 2017
Uppdaterad 12.05.2017 21:37.
En ambulans utanför Queen Elizabeth Hospital i Birmingham, Storbritannien.
Bild: EPA / ANDREW FOX

Flera sjukhus i Storbritannien drabbades av en cyberattack under fredagen, uppger National Health Service (NHS) som ansvarar för den offentliga sjukvården i landet.

Det handlar om en så kallad utpressningsattack. Utpressningsprogram krypterar innehållet på datorer så att användaren inte längre kommer åt dem. Cyberbrottslingen kräver sedan användaren på pengar för att öppna datorn på nytt.

Läkartider ställdes in, patienter skickades hem och ambulanser dirigerades till andra närliggande sjukhus då attacken uppdagades.

Enligt en journalist på Health Service Journal påverkades röntgenapparater, telefonsystem och datasystem som innehåller viktiga provresultat av attacken.

- Vi har drabbats av ett stort IT-avbrott och förseningar förekommer på alla våra sjukhus. Vi har aktiverat vår krisplan för att garantera säkerheten för våra patienter, uppgav ett av de drabbade sjukhusen i London, St Bartholomew's, i ett uttalande på sin webbplats på fredagen.

Attacken inte specifikt riktad mot sjukhusen

Hittills har man ändå inte information om att patientdata skulle ha hamnat i fel händer.

- Den här attacken var inte specifikt riktad mot NSH och påverkar flera organisationer inom en rad olika samhällsektorer, uppgav NHS Digital, som ansvarar för sjukhusens informationsteknologi.

NHS Digital arbetar nu i tätt samarbete med brittiska myndigheter för att stöda de drabbade sjukhusen.

Källa: Reuters, FNB-AFP-TT

Diskussion om artikeln