Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mot Stanley Cup-final: Rinnes räddningar gav Nashville övertaget

Från 2017
Pekka Rinne och hans Nashville jublar efter förlängningssegern i Anaheim.
Bildtext Pekka Rinne och hans Nashville jublar efter förlängningssegern i Anaheim.
Bild: All Over Press

Vårens playoffmelodi upprepar sig. För tredje matchserien i rad satte Nashville tonen med en värdefull bortaseger – och med målvakten Pekka Rinne i rollen som segerdirigent.

Både mot Chicago i den första omgången och mot St. Louis i den andra slutspelsrundan kopplade Nashville ett tidigt grepp om matchserierna genom att på bortais vinna den allra första matchen, ett övertag som Predators sedan aldrig gav ifrån sig.

I konferensfinalen mot Anaheim fick Nashville på nytt inleda på bortaplan, och också den här gången var det gästerna som vann det första mötet.

Nashville vann med 3–2 efter förlängning, med James Neal som segerskytt 9.24 in i förlängningen. Neal valdes till matchens främsta spelare, men de övriga individuella priserna kammades hem av tillställningens målvakter: Anaheims John Gibson och Nashvilles Pekka Rinne. Den finländska keepern utsågs till matchens tredje bästa spelare och förlänger alltså sitt personliga ”stjärnregn” i slutspelet.

Motade 27 puckar

Rinne räddade 27 av 29 skott, vilket gav en räddningsprocent på 93,1. Finländaren fortsätter i topp i slutspelets målvaktsstatistik, både när det gäller räddningsprocenten och antal insläppta mål per match.

I seriestarten mot Anaheim var två svenskar de enda som fick hål på Rinne: Ducksduon Jakob Silfverberg och Hampus Lindholm. En majoritet av matchens målskyttar var blågula, då Filip Forsberg inledde målskyttet för Nashville. Det andra Nashvillemålet under ordinarie matchtid gjordes av Austin Watson.

I förlorande Anaheim drog backen Sami Vatanen ett stort lass. Med 24 minuter istid spelade han näst mest av lagets försvarare. Vatanen fick gott om ansvar både i powerplay och boxplay men antecknades annars inte i matchprotokollet.

Fyra segrar ger en plats i Stanley Cup-finalen. Den andra semifinalserien mellan Pittsburgh och Ottawa startar kommande natt finsk tid.

NHL-slutspelet, konferensfinal, match 1/7:

Anaheim–Nashville 2–3 efter förl. (1–1, 0–1, 1–0, 0–1)
N: Pekka Rinne 27/29 räddningar.