Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teaterrecension: Fem roller på jakt efter ett meningsfullt liv

Från 2017
Foto från Miten kävi ja terveisiä på Teater Takomo.
Bildtext Fr.v. Ella Lahdenmäki, Juho Keränen, Janna Räsänen, Niina Hosiasluoma och Verneri Lilja.
Bild: Mitro Härkönen

Varför är det så omöjligt att leva så som man verkligen skulle vilja? Och varför ser världen ut som den gör? I den absurda episodkomedin Miten kävi ja terveisiä ringar Laura Valkama in både tidstypisk beslutsångest och fyrkantigt samhällstänk.

Medan den pompösa inledningen till Strauss Also sprach Zarathustra skallar ur högtalarna marscherar fem gestalter in på Teater Takomos scengolv.

Och jag är förmodligen inte den enda i publiken som kvider till lite. Ska det här bli ytterligare en version i den långa och tjatiga raden av Star Wars-parodier ...?

Nej, tack och lov. Det enda de fem figurerna på scengolvet delar med rymdgestalterna är väl nog att de bildat sin egen rebellallians för att bekämpa imperiet. Ett imperium som vi andra kanske kallar samhället.

De här fem figurerna representerar alla ett slags arketyper med lite olika livshållningar. Men frustrationen över livet delar de och tillsammans har de bildat ett litet kollektiv som häckar i en park och fördriver tiden med att fantisera om alternativa livsscenarion.

Den missmodigaste i skaran står och plitar på ett brev som han slänger så fort han blivit klar.

Det stod ju ändå inget viktigt i det, säger han och tillägger att det dessutom är fullständigt egalt vad han och de andra gör för det är ändå den allmänna opinionen som styr.

Vid sidan av kutym och pengar och beslutsfattarna och makthavarna och lagen och lalala ...

Så talar en sann pessimist.

En annan, lite mer optimistiskt lagd, försöker få fart på gänget med en lek. Leken är ett slags lotteri där alla får bidra med ett förslag på något som ska göras. Sedan får slumpen avgör vilket förslag som segrar och därefter är det bara att skrida till verket.

Idén tas emot med öppna armar för det är ju win-win hela vägen.

Plötsligt finns det något konkret man kan göra - men utan minsta ansvar för vare sig val eller konsekvens. Allt är ju inskrivet i spelreglerna ...

Janna Räsänen i Miten kävi ja terveisiä på Teater Takomo.
Bildtext "Telefonjouren här, hur kan jag hjälpa?" På bilden Janna Räsänen.
Bild: Mitro Härkönen

Igenkännbara absurditeter

Under det skenbart lekfulla scenariot ringar Miten kävi ja terveisiä försåtligt in olika aspekter på maktlöshet och feghet, uppror och beslutsångest. Men den gör det utan pekpinnemoral eller snusförnuftiga patentlösningar.

Till formen är Valkamas pjäs en episodkomedi som fått karaktären av en skruvad sketchkavalkad. De fem figurerna i parken påminner mest av allt om barn som imiterar vuxenvärlden utgående från sina egna erfarenheter.

Och när barnets blick och lekar styr avslöjas förstås också absurditeterna.

Det är som Alice i Underlandet omsatt till dagens samhälle.

Foto från Miten kävi ja terveisiä på Teater Takomo.
Bildtext Två mödrar gör upp om barnens framtid. På bilden Niina Hosiasluoma och Janna Räsänen med Juho Keränen smyglyssnande i bakgrunden.
Bild: Mitro Härkönen

Men det är inte bara Carroll och lite rymdäventyr som skymtar i kulisserna. Uppsättningen spelar frejdigt längs hela registret från saga och populärkultur till kända klassiker. Till och med det avlövade trädet från Becketts I väntan på Godot ryms med.

Skickligt men flyktigt

Med Miten kävi ja terveisiä fortsätter Takomo sitt samarbete med Teaterhögskolan. Det har med åren blivit tradition att avsluta vårsäsongen med en gemensam produktion som samtidigt utgör det konstnärliga lärdomsprovet för en del i teamet.

Vid sidan av manusförfattaren Valkama gör också skådespelaren Verneri Lilja sitt slutarbete med den här uppsättningen. Sällskap på scenen har han av Juho Keränen, Janna Räsänen samt Takomos egna skådespelare Niina Hosiasluoma och Ella Lahdenmäki.

Uppsättningar av det här slaget ställer höga krav på skådespelarna.

Utan transportsträckor gäller det att hitta dynamiken i varje scen direkt och det blir ju inte lättare av att de ofta också rymmer rätt mångtydiga spänningsfält.

Men det är verkligen inget problem här. Ilja Lehtinens regi är fyndig och skådespelarna hakar på med god blick för våra mänskliga svagheter.

Som teater är Miten kävi ja terveisiä ett läckert paket med skickliga skådespelarinsatser och en fiffig ljudvärld, skapad av Tuukka Pasanen som också medverkar på scenen.

Det enda jag inte är helt säker på är själva valet av genre och stilarter.

Och då avser jag både de val författaren själv gjort och dem som ensemblen står för.

Ett så här utpräglat sketchkoncept stöder nämligen inte riktigt de frågor som etableras i början av pjäsen. Tyngdpunkten förskjuts och komiken stjäl ofta hela showen.

Resultatet är en föreställning som är underhållande så länge den varar - men dessvärre också mycket snabbt glömd när den är förbi.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln