Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Cyberattack drabbar 99 länder – viruset kopplas till NSA-läcka

Från 2017
Uppdaterad 13.05.2017 10:58.
Programmerar i Taiwan visar dekrypterad källkod.
Bildtext Programmerare i Taiwan visar dekrypterad källkod.
Bild: EPA/RITCHIE B. TONGO

Närmare hundra organisationer och företag värden över drabbas av IT-attacken. Viruset kopplas till en läcka från USA:s nationella säkerhetsmyndighet NSA.

Runt om i världen har myndigheter och företag drabbats av en cyberattack. Det handlar om ett utpressningsvirus, eller så kallad ransomware.

Utpressningsprogrammet Wannacry krypterar innehållet på datorer så att användaren inte längre kommer åt dem. Cyberbrottslingen kräver sedan användaren på pengar för att öppna datorn på nytt.

Kostar 300 dollar – betalas i bitcoin

Det kostar 300 dollar att låsa upp datorn, och summan ska betalas i den virtuella valutan bitcoin inom sex timmar efter att datorn har låsts.

I USA har den nationella säkerhetsmyndigheten, NSA, åtminstone tillfälligt förlorat sin rätt att massregistrera teleuppgifter.
Bildtext Enligt uppgifter ska verktyget ha stulits från NSA.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Enligt NSA ska ett säkerhetshål i operativsystemet Windows ha gjort attacken möjlig. Ett verktyg från NSA har sedan stulits av en hackergrupp och använts i attacken, skriver bland andra Financial Times som hänvisar till IT-experter.

I april meddelade hackergruppen The Shadow Brokers att de stulit verktyget. Efter att ha försökt sälja verktyget så publicerade hackergruppen det istället på nätet.

Microsoft har lanserat en uppdatering som skulle råda bot på säkerhetsproblemet i mars, men det är möjligt att många datorer inte har uppdaterats.

Microsoft har idag lanserat en guide för hur privatpersoner och företag ska göra för att skydda sig från attacken.

Ryssland, Ukraina och Taiwan värst drabbade

Cybersäkerhetsföretaget Avast säger till det brittiska rundradiobolaget BBC att de har kännedom om 75 000 fall av utpressningsprogrammet världen över.

I Ryssland har inrikesministeriet, banker och telebolag drabbats av utpressningsprogrammet. Även den norska hotellkedjan Choice har påverkats.

Uppgifter om cyberattacken kommer även från Spanien, Australien, Belgien, Frankrike, Tyskland, Italien, Mexiko och Kina.

Läkartider ställdes in och ambulanser omdirigerades i Storbritannien

Flera sjukhus i Storbritannien drabbades av cyberattacken under fredagen, uppger National Health Service (NHS) som ansvarar för den offentliga sjukvården i landet.

Läkartider ställdes in, patienter skickades hem och ambulanser dirigerades till andra närliggande sjukhus då attacken uppdagades.

Enligt en journalist på Health Service Journal påverkades röntgenapparater, telefonsystem och datasystem som innehåller viktiga provresultat av attacken.

Diskussion om artikeln