Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Många unga mår dåligt på våren

Från 2017
Kvinna sitter vid bord.
Bild: AOP

Sjukledigheter bland studenter och de allmänna prestationskraven bland unga ökar om våren, säger ledande överläkaren Pauli Tossavainen vid Studenternas hälsovårdsstiftelse SHVS.

Tossavainen som ansvarar för den psykiska hälsovården uppskattar att problemen med den psykiska hälsan som börjat ta form under vintern förvärras på våren.

- Den studerande kanske har märkt under vintern att studierna är oöverkomliga och förutser att det inte blir något av att sommarjobba heller, säger Tossavainen.

En hälsoundersökning som SHVS gav ut i februari visar att depressions- och ångestsyndromsdiagnoserna ökat betydligt bland högskolestuderande under 35 år sedan början av 2000-talet.

Tossavainen uppskattar att ökningen beror på flera olika faktorer.

- Kanske den starkaste orsaken är att studenter i nuläget söker upp hjälp betydligt oftare än tidigare, alltså verkar det som att rädslan för att stigmatiseras som en psykvårdspatient verkar ha avtagit, säger Tossavainen.

Fenomenet märks av också vid FRK

Den krävande vårtiden märks också på Finlands Röda Kors (FRK) som driver skyddshus för unga.

Leena Suurpää är direktör för skyddshusverksamheten och uppger att prestationskraven också påverkar föräldrarna.

- Den ökande pressen märks framför allt hos dem som ska få avgörande vitsord, exempelvis grundskolans utgångsbetyg. Också föräldrar kan uppleva en hård press och då orkar de inte nödvändigtvis ge ett likadant stöd som förut.

Källa: FNB

Diskussion om artikeln