Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pensionärer demonsterade mot Maduro: "Respektera de äldre, era jävlar!"

Från 2017
"Respektera de äldre, era jävlar!" ropade den här mannen som knuffades runt av venezuelansk kravallpolis 12.5.2017
Bildtext "Respektera de äldre, era jävlar!" ropade den här mannen som knuffades runt av venezuelansk kravallpolis 12.5.2017.
Bild: EPA/MIGUEL GUTIERREZ

De äldre har drabbats speciellt hårt av krisen i Venezuela. På fredagen drabbade äldre demonstranter samman med kravallpolis i Caracas.

- Vi vill inte ha en diktatur, vi vill åldras med värdighet, mediciner, mat och frihet, sade 77-åriga Lourdes Parra till nyhetsbyrån AFP.

Hon var en av de tusentals äldre som hade hörsammat oppositionens uppmaning och deltog i en demonstration mot president Nicolás Maduro i huvudstaden Caracas på fredagen.

Protestmarchen som hade döpts till "far- och morföräldrarnas manifestation" stoppades av kravallpolis och en del av demonsranterna möttes av pepparspray och tårgas.

En av demonstranterna i Caracas var utklädd till jultomte. 12.5.2017
Bildtext En av demonstranterna i Caracas var utklädd till jultomte.
Bild: AFP / Lehtikuva

Regeringen har anklagat oppositionen för att iscensätta våldsamma demonstrationer där ungdomar kastar brandbomber och numera också "avföringsbomber".

De äldres protestmarch är ett försök av oppositionen ge protesterna ett fredligare ansikte och visa upp frustrationen hos olika folklager.

De äldre är särskilt drabbade

- Jag har inga mediciner och min pension räcker inte till för någonting, sade 67-åriga Carlos Rivas som bar med sig tomma medicinförpackningar.

Venezuela har inte längre råd att importera mediciner och på sjukhusen råder stor brist på allt vårdmaterial.

Enligt landets medicinska federation har sjukhusen bara tre procent av de mediciner och medicinska förnödenheter som de skulle behöva.

De som har råd lämnar landet för att få vård utomlands och de som har släktingar utomlands ber dem skicka mediciner.

Hälsoministern fick sparken

I onsdags publicerade Venezuelas hälsoministerium en rapport som visade att barnadödligheten ökade med 30 procent förra året och mödradödligheten med 65 procent.

Det resulterade i att hälsoministern, Antonieta Caporale, fick sparken. Rapporten gällde fjolåret och hon tillträdde sin post först i januari i år.

Varje tårgasgranat är värd mera än en minimilön

Många av demonstranterna på fredagen sade att de egentligen deltog för att de är oroade över barnbarnens framtid.

- Jag är här för ungdomarna, för studenterna, de som nu tagit till gatorna. Vi har levt våra liv och borde ställa oss i bräschen för det här, sade den 67-årige universitetsprofessorn Francisco Viveros till nyhetsbyrån Reuters.

- Varje tårgaskanister är värd mera än en (månatlig) minimilön. Regeringen lägger ned mera pengar på tårgas än på att förse oss med mat, tillade Viveros.

Regeringen hade också lyckats mobilisera en liten motdemonstration där äldre anhängare till Maduro stod utanför presidentpalatset och ropade: "Med Chavez och Maduro är far- och morföräldrarna trygga".

Under de senaste sex veckorna har 39 människor dött i protesterna mot Maduro.