Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Finaldags i Eurovisionen 2017! Det här händer ikväll

Från 2017
Uppdaterad 13.05.2017 20:11.
Man i kostym och dansare utklädd till gorilla
Bildtext Håller förhandsfavoriten Francesco Gabbani måttet?
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Vi är framme vid final. Ikväll ska 42 länder göra upp om vem som vinner Eurovision Song Contest 2017.

Även om Italiens Francesco Gabbani har framstått som den givna segraren under de senaste månaderna är ingenting ännu avgjort.

I går seglade nämligen plötsligt Portugals Salvador Sobral förbi Gabbani på spelbolagens listor. Det är förstås bara en fingervisning om hur tävlingen kan tänkas sluta, förra året segrade ukrainska Jamala som tippades landa på tredje eller fjärde plats.

Man står och sjunger med slutna ögon
Bildtext Salvador Sobral
Bild: EPA/ SERGEY DOLZHENKO

Men att just Gabbani och Sobral ligger i täten innebär en unik situation. Allt färre länder väljer att sjunga på sina egna språk i Eurovisionen, men nu är förhandsfavoriterna låtar som framförs helt på italienska respektive portugisiska.

Kärlek eller filosofi?

Frågan är bara vad som kommer att gå hem hos publiken och jurygrupperna. Occidentalis Karma - en glad italiensk feelgoodlåt med snillrik text, filosofiskt budskap och en dansade gorilla eller Amar Pelos dois - en drömsk kärleksvisa med nostalgiskt skimmer.

Portugal skulle i så fall få sin allra första Eurovisionsseger. Inte en dag för tidigt, landet har trots allt tävlat ända sedan 1964.

En seger för Italien skulle å andra sidan vara välkommen eftersom de så kallade stora eurovisionsländerna (Italien undantaget) har klarat sig förhållandevis dåligt i tävlingen de senaste åren. En seger till ett Big Five-land skulle kunna innebära ökad motivation för länderna att också fortsättningsvis öppna plånboken då Eurovisionen närmar sig.

Bulgarisk bubblare

Den enda artisten som kan tänkas utmana Gabbani och Sobral är blott 17-åriga Kristian Kostov från Bulgarien.

Man i mörka kläder sjunger i mikrofon
Bildtext Kristian Kostov
Bild: Sergey Dolchenko

Balladen Beautiful Mess har hänfört publiken under veckan och trots sin ringa ålder är Kostov väldigt mogen och proffsig på scenen. Förmodligen tar han tredjeplatsen.

Blanche har morskat upp sig

Belgiens Blanche gick in i tävlingen som förhandsfavorit eftersom studioversionen av låten City Lights haft stor framgång.

Kvinna i svart klänning sjunger i mikrofon
Bildtext Belgiens Blanche
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

När Blanche äntrade Eurovisionsscenen och närmast såg ut att vilja brista ut i gråt förlorade hon publikens och spelbolagens förtroende för ett stund, men det blev i alla fall en finalplats.

På fredagens generalrepetition var det plötsligt en betydligt mera samlad Blanche som klev fram. Tydligen har veckan i Kiev gjort henne gott, och sannolikt är hon nu tillbaka i striden om att landa inom topp-fem.

Kan Robin Bengtsson go on?

Sedan då? Ja nu blir det svårtippat. Den som följt Melodifestivalen blir kanske inte längre så imponerad av svenska Robin Bengtssons löpbandsdans, men stora delar av Europa ser numret för första gången ikväll och det fungerar onekligen väldigt bra. Sverige kommer säkert att klara sig bra också i år.

Men hur kommer Europa att förhålla sig till en man som sjunger en smäktande duett med sig själv, en rumänsk duo som joddlar och rappar sittande på en glittrig kanon eller en man med hästhuvud som svävar ovanför sångerskan från Azerbajdzjan?

Det får vi se ikväll, det. Det kommer att bli en nagelbitare.

Finalen i Eurovision Song Contest sänds med start kl 22.00 i Yle Tv2 och Yle Vega. Svenskt referat med Eva Frantz och Johan Lindroos

Följ Svenska Yles Eurovisionsexperter De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln