Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonen undvek hockeykatastrof – Hännikäinen avgjorde i förlängning

Från 2017
Uppdaterad 13.05.2017 15:58.
Markus Hännikäinen blev segerskytt när Finland slog Norge efter förlängning.
Bildtext Markus Hännikäinen blev segerskytt när Finland slog Norge efter förlängning.
Bild: Lehtikuva

På nytt tappade Finland en ledning i slutminuterna, men den här gången sänkte inte Norges sena kvittering Lejonen. Markus Hännikäinen utnyttjade sitt friläge i förlängningen och gav Finland en 3–2-seger.

Finland var 29 sekunder från en mycket värdefull trepoängare mot Norge. Men precis som mot Tjeckien i början på veckan klarade Finland inte av att hålla sin ledning i slutskedet utan Andreas Martinsen tryckte in en kvittering för Norge med knappa halvminuten kvar.

När Atte Ohtamaa dessutom drog på sig en utvisning i slutsekunderna av den tredje perioden såg det dystert ut för Lejonen. Ohtamaas utvisning var av modellen 2+10 och backen fick därför sällskap i utvisningsbåset av Markus Hännikäinen. Ett vinnande drag, skulle det visa sig.

Finland klarade av det numerära underläget och direkt när Hännikäinen kom in på isen igen hittade Mika Pyörälä honom med en strålande passning. Ensam igenom med utmärkta norska målvakten Lars Haugen gjorde Hännikäinen inget misstag utan sköt två poäng åt Lejonen.

– Norge är ett fysiskt och bra lag. Vi borde ha tagit tre poäng. Tre ville vi ha, men vi fick två, sammanfattar tränaren Lauri Marjamäki för MTV3.

– Laget jobbar bra, men det ligger en väldig mängd arbete bakom varje mål vi gör, säger Marjamäki som erkänner att det finns en press på laget.

Utmärkt andra period

Efter förlusterna mot Frankrike och Tjeckien hade Finland helt enkelt inte råd med sin tredje förlust på fem VM-matcher. Men efter en spelad period mot Norge låg Lejonen under på nytt, efter att Anders Bastiansen styrt in första periodens enda mål i numerärt överläge.

Ett kritiskt läge för ett pressat lag, men Finland visade både mental och fysisk stryka i en utmärkt andra period. Lejonen körde över Norge på isen och gick förbi i målprotokollet.

Med två backmål på 158 sekunder hade Lejonen vänt på steken innan matchen var halvvägs. Juuso Hietanen kvitterade till 1–1 i power play innan Julius Honka lät stora kanonen tala och med ett jätteskott förde upp Finland i en 2–1-ledning.

Målet var AHL-backens första i landslagskarriären, och kunde inte ha kommit mycket lägligare.

Norsk stolpträff

I den tredje perioden bevakade Finland sin ledning och spelade mer aggressivt än många gånger tidigare i turneringen. Men trots det kändes den finländska ledningen aldrig särskilt trygg. Framför allt höll utvisningar på att ställa till det för Lejonen, bland annat träffade Mathis Olimb stolpen i ett norskt power play.

När kvitteringen väl kom var det allt annat än ologiskt och till slut känns faktiskt två poäng som en väldigt värdefull seger för Lejonen, den sena kvitteringen och poängtappet till trots.

Finland kan nu andas betydligt lättare inför fortsättningen med de två avslutande gruppspelsmatcherna mot Schweiz på söndag kväll och mot Kanada på tisdag.

Norge–Finland 2–3 (1–0, 0–2, 1–0, 0–1)

18.38 1–0 Anders Bastiansen (Mattias Nørstebø) pp
25.33 1–1 Juuso Hietanen (Sebastian Aho, Ville Lajunen) pp
28.11 1–2 Julius Honka (Atte Ohtamaa, Markus Hännikäinen)
59.31 2–2 Andreas Martinsen (Niklas Roest)
61.55 2–3 Markus Hännikäinen (Mika Pyörälä)

Diskussion om artikeln