Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Folktinget risar regeringen - svenskans ställning försämras medvetet

Från 2017
Uppdaterad 13.05.2017 17:50.
Thomas Blomqvist
Bild: Yle/ Bengt Östling

Thomas Blomqvist (SFP) fortsätter som ordförande för Folktinget. Han omvaldes i samband med Folktingets session i Hangö.

Blomqvists ersättare blir partikamraten Anders Adlercreutz.

Uppdragen som vice ordförande går till Jacob Storbjörk (SDP) och ålänningen Jonny Andersen.

I sin resolution är Folktinget kritiskt till att regeringen medvetet försämrar svenskans ställning. Särskilt tre frågor betonades:

Folktinget kräver att regeringen uppfyller sina förpliktelser gentemot Åland och ärligt beaktar Ålands självstyrelse och särställning. Den åländska samhällsekonomin är hotad ifall man inte når en rättvis lösning på frågan om klumpsumman.

Regeringen väljer att stänga dörrar till Norden om man försämrar möjligheterna att studera svenska.

Folktingets resolution

Den andra punkten gäller jourreformen. Folktinget förutsätter att man beaktar republikens president Sauli Niinistös uttalande i samband med stadfästandet av hälso- och sjukvårdslagen.

Enligt president Niinistö kan jourtjänsterna överföras till Seinäjoki centralsjukhus enbart om det är säkerställt att patienter kan få service på svenska eller finska enligt eget val.

Den tredje frågan Folktingen uppmärksammade var undervisningen i svenska.

Dörrarna till Norden stängs om man försämrar möjligheterna att studera svenska. Folktinget anser att utbildningspolitiken i alla lägen är viktig och går inte med på att man monterar ner svenskundervisningen i Finland.

Folktinget påpekar att regeringen inte ska undervärdera de finländska ungdomarnas kunskap och vilja att lära sig svenska.

Text: FNB

Diskussion om artikeln