Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kommunikationsverket varnar: Cyberattacken drabbar också Finland

Från 2017
Uppdaterad 13.05.2017 22:46.
Monitor i Chemnitz, Tyskland
Bildtext En monitor i Chemnitz i Tyskland som drabbats av utpressningsprogrammet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den skadliga programvaran WannaCry som sprider sig i världen har påträffats också i Finland, uppger Kommunikationsverket.

Datasäkerhetsföretaget F-Secure säger på lördag kväll att cyberattacken inte har orsakat några större skador i Finland.

Enligt Kommunikationsverket påträffades tiotals fall av den skadliga programvaran WannaCry, också känt som WannaCrypt0r, i Finland.

Skadeprogrammet sprider sig lätt inom organisationers interna nätverk, ifall de uppdateringar som ska skydda från programmet inte har installerats.

Kommunikationsverket uppmanade på lördag alla att uppdatera sitt Windows-operativsystem, eftersom Microsoft undantagsvis har gett ut uppdateringar för de gamla operativsystemen Windows 2003 och Windows XP.

Finland rätt bra skyddat

Datasäkerhetsföretaget F-Secure säger att det utpressningsprogram som nu sprider sig är det största och mest utbredda i historien. Enligt företaget är situationen ändå inom kontroll i Finland.

Allt tydde också på att attacken avtog på lördag kväll.

Redan i mars släppte Microsoft uppdateringar som råder bot på säkerhetsbristen, men många datorer är fortfarande ouppdaterade.

Eftersom det skadliga programmet sprider sig inom interna nätverk bedöms risken för att privatpersoner drabbas som liten.

Enligt F-Secures forskningschef Mikko Hyppönen har spridningen av programmet WannaCry stoppats, men det är inte omöjligt att modifiera programmet för att få till stånd en framtida attack.

Skador världen över

Programmet har orsakat skador i närmare 100 länder världen över. Bland annat drabbades hälsovårdstjänsterna i Storbritannien på fredagen, och patienter skickades hem i förtid.

Datorn slår till i operativsystemet Windows och låser datorns innehåll. Användaren krävs på en lösensumma på 300 dollar för att datorn ska tas i bruk igen.

Lösensumman ska betalas inom sex timmar, i den virtuella valutan Bitcoin.

Artikeln uppdaterad kl 20.21.

Diskussion om artikeln