Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spännande val i Tysklands folkrikaste delstat

Från 2017
SPD-ledaren Martin Schulz talar med journalister utanför sin vallokal i Wuerselen 14.5.2017
Bildtext SPD-ledaren Martin Schulz talar med journalister utanför sin vallokal i Wuerselen 14.5.2017
Bild: EPA/SASCHA STEINBACH

Delstatsvalet i Nordrhein-Westfalen ses som ett viktigt test inför förbundsdagsvalet i september. SPD som styr delstaten vill till varje pris vinna valet och utmana Angela Merkel på förbundskanslerposten i september.

I de senaste opinionsmätningarna har de regerande socialdemokraterna och utmanaren CDU legat väldigt nära varandra.

Nästan var femte tysk väljare bor i Nordrhein-Westfalen, delstaten som är SPP-ledaren Martin Schulz hemmaplan och som styrts av SPD ända sedan 1966, med undantag av fem år.

Hannelore Kraft måste vinna

Delstatens socialdemokratiska regeringschef Hannelore Kraft är en av SPD:s centralaste politiker och trycket mot henne är nu stenhårt.

Nordrhein-Westfalens regeringschef Hannelore Kraft.
Bildtext Nordrhein-Westfalens regeringschef Hannelore Kraft.
Bild: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

De flesta politiska bedömarna menar att Kraft måste vinna söndagens val. En förlust för SPD i Nordrhein-Westfalen skulle tolkas som att luften definitivt har gått ur "Schulz-effekten" och ses som ett förödande slag inför förbundsdagsvalet.

När Europaparlamentets tidigare talman återvände hem till Tyskland i januari för att ställa sig i spetsen för SPD, möttes han av eufori och stödet för SPD sköt upp i höjden. Den effekten har mattats av på senare tid.

Både delstatsvalet i Schleswig-Holstein förra veckan och i Saarland före det led SPD nederlag. De förlusterna har fått spänningen att stiga ytterligare i Nordrhein-Westfalen.

Diskussion om artikeln