Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Marjamäki är medveten om tabelläget: ”Vi kan vår matematik”

Från 2017
Lauri Marjamäki, Finlands chefstränare i ishockey
Bildtext Lauri Marjamäki var nöjd med Lejonens insats mot Norge.
Bild: Anu Laitila / All Over Press

Det mesta är fortfarande möjligt för Lejonen i gruppspelet i Paris. I teorin är det till och med tänkbart att Finland vinner gruppen, men risken att laget missar slutspelet är större.

Lejonen måste i praktiken vinna en av sina två återstående matcher för att avancera till kvartsfinal. Lättare sagt än gjort – i kväll möter man Schweiz och på tisdagen regerande mästaren Kanada.

– Alla vet att vi har haft måstematcher. Vi kan vår matematik. Man måste vinna matcher för att avancera. Men det enda vi kan påverka just nu är kvällens match och våra förberedelser. Det är det enda jag tänker på och jag tror att det samma gäller för laget.

Miro Aaltonen får en ny chans

Lauri Marjamäki avslöjade i eftermiddags att Miro Aaltonen återvänder till laguppställningen. Aaltonen ersätter Jesse Puljujärvi i Finlands andra kedja.

Lejonlotsen betonar att beslutet inte ska ses som ett missförtroendevotum mot Puljujärvi.

– Jesse har spelat bra precis som alla andra. Men Miro Aaltonen har tränat helhjärtat och vi tror att han kan ge en extra krydda till vårt spel i kväll.

Kukkonens läge ett mysterium

Finland kommer att gå till matchen med fyra kedjor och fyra backpar. Det betyder att Lasse Kukkonen kommer att vara ombytt.

Kukkonen har varit i laguppställningen i Finlands två senaste matcher men har inte spelat. Finlands lagkapten bedyrar att han är redo att hoppa in i rinken och enligt Marjamäki är det möjligt att han får sin chans i kväll.

– Jag tror nog att nummer fem spelar några byten i dag. Vi får se hur han klarar sig. Lasse har varit en bra maskot för oss. Han varit ombytt i tre matcher och vi har vunnit samtliga. Klart att man som tränare är vidskeplig, säger Marjamäki med glimten i ögat.

"Segern gav oss styrka"

Finland gjorde sin bästa i turneringen i går då Lejonen besegrade Norge efter förlängning. Marjamäki såg matchen som ett stort framsteg trots att man tappade en poäng i slutminuten.

– Segern gav oss styrka. Arbetsmoralen var hög och vi kämpade hårt. Det känns bra och vi kommer att vara redo i kväll. Vi ser matchen som en positiv möjlighet.

Schweiz påminner om Norge

Schweiz kommer till kvällens drabbning med starkt självförtroende. Efter en knepig start på turneringen, med poängtapp mot Slovenien, har schweizarna spelat upp sig. Sent i går kväll slog man Kanada efter förlängning.

Lauri Marjamäki säger att Schweiz spelmässigt påminner om Norge.

– Schweiz spelar till och med snabbare än Norge. Och man har bättre spelare och en utmärkt målvakt. Schweiz vänder spelet snabbt och forecheckar aggressivt.

Diskussion om artikeln