Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Uppställningens nya namn varnar för Schweiz: ”Slog säkert inte Kanada med tur"

Från 2017
Miro Aaltonen är tillbaka i VM-rinken när Finland möter Schweiz.
Bildtext Miro Aaltonen är tillbaka i VM-rinken när Finland möter Schweiz.
Bild: All Over Press

Efter att ha suttit på läktaren i ett par matcher kastas Miro Aaltonen in i VM-hetluften igen. Och forwarden höjer ett varningens finger för motståndaren Schweiz.

– Schweiz har bra individer och ett farligt powerplayspel. Det gäller att hålla sig borta från utvisningsbåset, säger Aaltonen till den finländska presskåren efter dagens träningspass.

När Schweiz slog Kanada med 3–2 på lördagskvällen gjordes ett av målen i numerärt överläge, men statistiken visar annars inte att schweizarna skulle ha imponerat i powerplay. Med fyra mål på 44 minuter är Schweiz bara på tionde plats av 16 VM-lag på den listan.

Men att visa stor respekt för motståndaren skadar ju inte.

– Det är ett hårt lag vi möter. Det gäller att sätta precis allt i blöt, De slog säkert inte Kanada med tur, säger Miro Aaltonen.

Med Pyörälä och Kemppainen

Aaltonen spelar i kväll i den finländska kedjan med Mika Pyörälä och Joonas Kemppainen, efter att Jesse Puljujärvi petats av tränaren Lauri Marjamäki.

– Jag har tränat och väntat på att få spela. Visst är det annorlunda att följa matcherna från sidan. Men jag har tålmodigt väntat på min tur, säger Aaltonen.

23-åringen har tagit vägen från Jokipojat via Blues och Kärpät till Vitjaz i KHL, där han den gångna säsongen var ligans bästa finländska poängplockare.

Det belönades med ett NHL-kontrakt, men innan det blir dags att tänka på Toronto Maple Leafs är det karriärens första VM-turnering som gäller. Och i kväll kanske forwardens första VM-poäng.

– Det känns bra. Nu får jag igen visa vad jag går för, konstaterar Miro Aaltonen.

Källa: FNB

Diskussion om artikeln