Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordrhein-Westfalen: Brakförlust för tyska socialdemokrater och Martin Schulz

Från 2017
Uppdaterad 14.05.2017 23:03.
Martin Schulz.
Bildtext Martin Schulz
Bild: EPA/ JOERG SCHUELER

Med tre misslyckade delstatsval i bagaget får de tyska socialdemokraterna nu börja förbereda sig för det tyska förbundsdagsvalet i september. Också genrepet i delstaten Nordrhein-Westfalen ser ut att sluta i en katastrof för SPD, vilket betyder att Martin Schulz knappast kan utmana Angela Merkel.

Det är ett valresultat som kan få långtgående följder för tysk politik och vem som kommer att leda landet under de kommande åren.

Enligt de första prognoserna backar socialdemokraterna med över åtta procentenheter jämfört med valet för fem år sedan. SPD förutspås i prognoserna få dryga 31 procent av rösterna.

Ett katastrofval också för socialdemokraternas gröna regeringskumpaner, som backar nästan lika mycket som SPD.

Kvällens stora vinnare är förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater, som med omkring 33 procent av rösterna blir största parti i delstaten.

Ny regeringschef i delstaten blir med största sannolikhet Armin Laschet, som lyckades övertyga väljarna med teman som trafikpolitik, utbildning och säkerhet.

Armin Laschet
Bildtext Armin Laschet
Bild: AFP / Lehtikuva

Delstatschefen Kraft avgår

För socialdemokraterna och deras nyvalde partiordförande och kanslerkandidat Martin Schulz skulle en framgång i valet ha varit mer än viktig.

Efter den euforiska starten i samband med nomineringen av Schulz har ändå motgångarna avlöst varandra.

De två tidigare delstatsvalen i år, i Saarland och i Schleswig-Holstein har likaså slutat i snöpliga valförluster för SPD.

Den så kallade "Schulz-effekten", som det i Tyskland talats mycket om är nu definitivt bortblåst.

I Nordrhein-Westfalen höll Schulz medvetet låg profil i kampanjen till förmån för den sittande regeringschefen Hannelore Kraft.

Ett beslut som inte heller ledde till önskat resultat och Kraft meddelade genast efter att valresultatet stod klart att hon avgår som delstatsordförande och viceordförande för SPD.

Merkel fjärde gången kansler?

Delstatsvalet, som också kallas det lilla förbundsdagsvalet har setts som det verkliga testet inför det kommande förbundsdagsvalet i september.

I Nordrhein-Westfalen, som är Tysklands folkrikaste delstat bor ungefär en femtedel av de röstberättigade och resultaten i valen här har ofta också haft stora följder för vad som händer i Berlin.

Efter socialdemokraternas förlust idag ska mycket alltså hända för att Schulz på allvar ska kunna utmana Angela Merkel och snuva henne på en fjärde mandatperiod som Tysklands förbundskansler.

Diskussion om artikeln