Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

En människa behöver inte skriva sportresultat - robotar tar över

Från 2017
Två händer som skriver på en bärbär dator i halvmörker.
Bildtext Arkivbild.

Sedan årsskiftet har nyhetstexter skrivna av så kallade nyhetsrobotar i Finland börjat dyka upp. På HSS Media är man nöjd med den utökade sportrapporteringen, och forskare ser stora möjligheter.

- Somliga kallar det för robotjournalistik, jag föredrar själv nyhetsautomation, säger Carl-Gustav Lindén, medieforskare vid Social- och Kommunalhögskolan i Helsingfors.

De handlar alltså om datorprogram som utgående från en stor mängd data, till exempel idrottsresultat eller aktiemarknadens utveckling, producerar en text utgående från materialet.

I USA utvecklades de första automationsprogrammen 2009. I Finland har medier förra året börjat använda sig av sådana tjänster.

Nya program gör det möjligt

Lindén jobbar som bäst med att arbeta fram ett system som helt på egen hand kan producera nyhetstexter, utan att en människa ska behöva gå in och göra något åt texten.

Nyhetsautomationsprogrammet Valtteri, som det heter, har redan hunnit producera texter i samband med kommunalvalet, vilket även Yles robot Voitto gjorde på finska.

Voitto har tidigare främst skrivit sportnyheter. Också Helsingin Sanomat använde sig av programmet Latoja för att analysera valresultaten.

- Det är första gången i världen som man har automatiskt genererade texter under ett val, säger Lindén.

Carl-Gustav Lindén
Bildtext Carl-Gustav Lindén
Bild: YLE/Joakim Lax

Det program som utvecklas vid Social- och Kommunalhögskolan i Helsingfors använder sig av en teknik som kallas Natural Language Generation, eller NLG.

- Vi vill göra vårt system oberoende av ämne eller språk, säger Lindén.

Maskinerna hjälper när resurserna tryter

Lindén tror att framtiden ligger i automatiserade texter. En dator kan göra så kallade rutinnyheter snabbare och bättre än en journalist.

- Resurserna har skurits ner och nu ska färre journalister producera mer innehåll, och där kan maskinerna hjälpa.

Ett automatiserat system kan också hitta nyheter i stora mängder data, som annars kunde ta flera dagar för en journalist att hitta. Det kan handla om att systemet hittar råmaterialet som journalisten kan bygga vidare på. Ett exempel är statistik över brottsfall.

Kan bli för invecklat

Det finns förstås begränsningar fortfarande. De befintliga systemen kan bara handskas med data som är tydligt och strukturerat.

- Man kan inte lita på att en maskin förstår till exempel ett twitterflöde, säger Lindén.

Visst finns det många fördelar med att lösgöra tid från journalister, men det finns också hotbilder.

- Om de autonoma systemen blir så komplexa att folk inte förstår hur de fungerar så kan det komma konstiga saker ur dem. Människan måste ha kontroll över dem, säger Lindén.

- Rent journalistiskt ser jag också problem, eftersom journalister i regel inte tenderar att tänka i såna strukturerade banor, utan mer kreativt. Det är inget problem med det, men om man vill förstå och styra över systemen så krävs det en ny form av utbildning för journalister, säger Lindén.

Roboten Rosalinda skriver fotbollsreferat

HSS Medias tidningar har använt sig av nyhetsroboten Rosalinda i drygt två veckor. Rosalinda skriver sportartiklar om fotbollsmatcher i de lägre divisionerna, både förhandstexter och resultattexter. Ingen människa lägger en hand på texterna som publiceras.

- Nu publiceras de automatiskt på sajten. Roboten gör jobbet, och texterna samlas under sportsajtens fotbollskategori, säger Niklas Nyberg, chefredaktör för Vasabladet.

Hittills är Nyberg nöjd med materialet som Rosalinda producerar.

- Vi har ju inte tidigare haft artiklar från fotboll på den här nivån. Man kan redan se att artiklarna delas en hel del, jag antar att lagen och spelarna har till texterna. Det kan vara kul att dela så att kompisarna ser att man har gjort mål. Det ger ett mervärde för läsarna, säger Nyberg.

Niklas Nyberg, chefredaktör på Vasabladet.
Bildtext Niklas Nyberg
Bild: YLE/Marcus Lillkvist.

Roboten vinner inget språkpris

Vidare ser Nyberg stor potential i robotarnas förmåga.

- Det finns mycket jobb som en robot kunde göra i det tysta - research, gå igenom listor och databaser för att få fram fakta till reportern som gör själva skrivjobbet.

Nyberg påpekar att de så kallade Panama-pappren aldrig skulle ha blivit uppmärksammade om man inte hade haft robotar som gick igenom miljontals dokument.

Rosalinda har haft en del utmaningar, som försenade starten en aning. Översättningar från finskan blev inte alltid korrekt.

- Inte vinner hon direkt något språkpris, men det är ett helt okej språk, säger Nyberg.

Svenska Yle publicerar robottexter i höst

Man kommer också att gå in för genererade nyhetstexter på Svenska Yle senast till hösten.

Man vet ännu inte om det blir i form av texter som är helt skrivna av datorprogram, eller om en dator skapar mallar som journalisterna kan fortsätta på, säger Mattias Erkkilä, programchef för Svenska Yle.

Diskussion om artikeln