Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea testade ny typ av missil: "Kan bära kärnvapen"

Från 2017
Uppdaterad 15.05.2017 06:44.
En sydkoreansk man tittar på en tv-sändning om det nordkoreanska missiltestet. 14.5.2017.
Bildtext En sydkoreansk man tittar på en tv-sändning om det nordkoreanska missiltestet.
Bild: EPA/JEON HEON-KYUN

Enligt Nordkorea var söndagens missiltest ett test av en ny typ av ballistisk missil som kan flyga medel- till långdistans och som kan bära en "storskalig" kärnvapenstridsspets.

Söndagens uppskjutning ska ha varit ett test med en ny typ av missil, en Hwasong-12 som kan flyga medel- till långdistans och som enligt Nordkorea kan bära en "storskalig tung kärnstridsspets".

Nordkoreas officiella nyhetsbyrå KCNA rapporterar att testet var lyckat och att det skedde under ledaren Kim Jong-uns personliga tillsyn.

Kim ska samtidigt ha beskyllt USA för att hunsa länder som saknar kärnvapen och varnat Washington för att undervärdera Nordkoreas kapacitet att nå det amerikanska fastlandet med kärnvapenbestyckade interkontinentala ballistiska missiler.

Nordkoreas dikatator Kim Jong-Un besökte de två nordkoreanska öarna Mu och Jangjae i början av maj. 5.5.2017
Bildtext Nordkoreas diktator Kim Jong-Un besökte de två nordkoreanska öarna Mu och Jangjae i början av maj.
Bild: AFP / Lehtikuva

Internationell expertis tror att det fortfarande kan dröja ett par år innan Nordkorea har kapacitet att utveckla en sådan långdistansmissil med en tillräckligt lätt kärnstridsspets.

FN:s säkerhetsråd samlas igen

Sydkoreanska, japanska och amerikanska militärkällor har alla bekräftat att söndagens missil flög både längre och högre än någon av de missiler som Nordkorea avfyrade från samma område, i Kusong-regionen nordväst om huvudstaden Pyongyang, i februari.

Den ska ha flugit 787 kilometer och som högst på drygt två kilometers höjd. Den landade i Japanska havet ungefär 500 kilometer från den ryska kusten.

USA:s Stillahavsbefäl konstaterade redan på söndagen att det omöjligen kan ha varit en interkontinental långdistansmissil.

Sydkoreansk militär säger att söndagens nordkoreanska missiltest måste analyseras vidare.

FN:s säkerhetsråd kommer att mötas på tisdagen för att diskutera den senaste nordkoreanska robotuppskjutningen.

Källor: AP, Reuters, AFP

Diskussion om artikeln