Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump uppmanas överlämna Comey-inspelningar – "om de existerar"

Från 2017
Uppdaterad 15.05.2017 08:37.
USA:s president Donald Trump och den sparkade FBI-chefen James Comey.
Bildtext USA:s president Donald Trump och den sparkade FBI-chefen James Comey.
Bild: AFP / Lehtikuva

Både ledande republikanska och demokratiska politiker anser att kongressen måste få tillgång till de inspelningar som president Trump antytt att han har på samtal med den sparkade FBI-chefen James Comey.

USA:s president Donald Trump har varit ovanligt behärskad och fåordig på Twitter under helgen.

Det är en skarp kontrast till slutet av förra veckan då det gick vilt till på Trumps Twitterkonto. Han hade kritiserats hårt för att FBI-chefen James Comey hade fått sparken mitt under pågående utredning av Trumpkanpanjens eventuella ryska kontakter och också för hur avskedandet hade motiverats.

Trump kritiserade Comey, medierna och politiker som ifrågasatt hans handlande.

På fredagen varnade han också Comey för att läcka uppgifter om de samtal som han fört med Comey. Han antydde att det fanns inspelningar av deras samtal.

I söndagens politiska pratprogram trädde flera politiker fram och krävde att Trump överlämnar eventuella inspelningar till kongressen.

- Om det finns några inspelningar av det här samtalet så bör de överlämnas, sade Lindsey Graham, republikansk senator från South Carolina, i en intervju med NBC:s "Meet the Press".

Enligt Graham måste Vita huset rensa luften gällande existensen av de här inspelningarna.

"Jag tänker inte tala om det där"

Vita huset har varken bekräftat eller dementerat att inspelningarna finns.

Då Fox News frågade Trump själv om bandens existens på lördagen ville han inte svara.

- Jag tänker inte tala om det där. Allt jag vill är att Comey ska vara ärlig och jag hoppas att han kommer att vara det. Jag är säker att han kommer att vara ärlig, hoppas jag.

En del republikanska politiker har varnat för att kongressen kan använda rättsliga medel för att få tag på inspelningarna.

Programmet Fox News Sunday inleddes av programledaren Chris Wallace med konstaterandet att ingen av presidentens talesmän- eller kvinnor ville diskutera avskedandet av Comey i söndagens program. Vita huset ställde inte heller upp för något av de andra pratprogrammen.

"Att förstöra banden skulle bryta mot lagen"

Demokratiska politiker har förstås varit ännu högljuddare i sina krav beträffande Comey-härvan än republikanerna.

Senatens minoritetsledare, demokraten Chuck Schumer, krävde i CNN att presidenten måste överlämna Comey-banden till kongressen omedelbart, "om de existerar".

- Att förstöra dem skulle bryta mot lagen, sade Schumer.

- Om det inte finns några band borde han be om ursäkt av både Jim Comey och av det amerikanska folket för att ha vilselett dem, tillade Schumer.

Kan bli knepigt att utse ny FBI-chef

Schumer varnade också för att demokraterna i senaten kan vägra att rösta om en ny FBI-chef tills Vita huset går med på att tillsätta en specialåklagare för att leda utredningen av eventuell rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Washington Post bedömer att det hotet är aningen tandlöst. Republikanerna har majoritet i senaten och nya regler ger dem möjlighet att godkänna Trumps kandidat till FBI-chef utan stöd från en enda demokrat.

Men förhören av kandidaten i senatens justitieutskott kan bli långa och svåra.

Trump har låtit förstå att han kan komma att presentera sin kandidat under de allra närmaste dagarna.

Källor: Washington Post, AP, Reuters, BBC

Diskussion om artikeln