Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”En dröm går i uppfyllelse med Hyppeis”

Från 2017
Hyppeis skola i Houtskär.
Bildtext Hyppeis skola i Houtskär med omnejd är en av de vackraste platserna i den åboländska skärgården anser Sam Fagerlund.
Bild: Yle/Marie Söderman

Pargas stad säljer Hyppeis skola och värdshus till Sam och Outi Fagerlund, som är personerna bakom Hagarell Invest Oy. Nu går en dröm i uppfyllelse säger Sam Fagerlund.

- Hyppeis skola och området däromkring är ett av de vackraste områdena i skärgården och helt ärligt dök chansen att ta över några år tidigare än vi tänkt, säger Fagerlund. Men vi valde att knipa chansen nu för den här sortens möjligheter öppnar sig inte många gånger i livet så därför valde vi att slå till.

Enligt Fagerlund är tanken att i framtiden bedriva året om verksamhet i Hyppeis och locka turister till den delen av skärgården under mer än bara sommarmånaderna.

- Hur tror du på möjligheterna att hitta året om verksamhet som är inkomstbringande?

- Nog måste vi ju tro på verksamheten om vi har bjudit på den, säger Fagerlund. Houtskär ligger långt ute men det finns en charm i att vara så långt ute i skärgården och marknadsför man det på rätt sätt tror vi nog att man kan locka folk dit ut.

Vi tänker oss bland annat att paddlingsturer eller spinnfiske är något som kunde locka fler till orten.

Övernattning och mat på menyn också i fortsättningen

Paret Fagerlund har planer på att fortsätta övernattnings- och restaurangverksamheten som Hyppeis Värdshus är känt för, men i sommar kan det bli svårt att få igång verksamheten för fullt.

Hyppeis gamla skola är till salu.
Bildtext Huvudbyggnaden grundrenoverades 2008.
Bild: YLE/ Marie Söderman

- Troligtvis får vi inte igång verksamheten till sommaren då vi redan är långt in i säsongen och det ännu återstår en del byråkratiska svängar innan vi kan kalla Hyppeis vårt, säger Fagerlund. Så i sommar går vi på sparlåga.

Enligt Fagerlund är planen att öka kapaciteten inom verksamheten och ta fram nya koncept för att locka fler människor till orten.

- Vi tänker oss bland annat att paddlingsturer eller spinnfiske är något som kunde locka fler till orten, och mycket handlar naturligtvis om upplevelser i skärgården, säger Fagerlund.

Sam och Outi Fagerlund är båda vana att röra sig ute i naturen och de vill förmedla den fina skärgårdsupplevelsen till sina gäster och besökare.

Siktet inställt på nystart sommaren 2018

Fastigheterna som hör till affären är i gott skick, men lite arbete krävs det innan vi kan öppna på riktigt, berättar Fagerlund.

- Huvudbyggnaden grundrenoverades 2008 och är i gott skick men kan kräva lite småfixande då den stått tom i nästan ett år, säger Fagerlund. Men innan vi öppnar måste bastubyggnaden renoveras och fixas, så vi siktar på att starta upp verksamheten på riktigt sommaren 2018.

Hyppeis gamla skola i Houtskär
Bildtext Paret Fagerlund vill erbjuda turisterna en genuin skärgårdsupplevelse.
Bild: Yle/Marie Söderman

Enligt Fagerlund kanske det kan bli aktuellt med företagsgäster och småskalig verksamhet redan under sensommaren och hösten.

Vi borde alla inse att vi jobbar för samma ändamål och vill locka fler turister till Houtskär snarare än att konkurrera ut varandra.

Lokalt samarbete framom konkurrens

Sommartid är konkurrensen om turisterna stenhård och det är något som Fagerlund är väl medveten om.

Hyppeis i Houtskär
Bildtext Hyppeis har enligt Sam Fagerlund mycket som med rätt marknadsföring kunde locka fler till orten.
Bild: YLE/ Linus Hoffman

Men Fagerlund ser det inte som ett problem utan mer som en möjlighet ifall man kan skapa samarbete mellan de olika aktörerna ute i skärgården.

- Vi borde alla inse att vi jobbar för samma ändamål och vill locka fler turister till Houtskär snarare än att konkurrera ut varandra, säger Fagerlund. Ännu har vi inte i detalj tänkt på hur vi ska kunna locka turisterna, men vi vill erbjuda en genuin upplevelse och kommer också att rådfråga Houtskärsborna vad de har för tankar och idéer angående Hyppeis.

Diskussion om artikeln