Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Mer eller mindre galna experiment

Från 2017
Uppdaterad 15.05.2017 09:50.
Ævar forskar och förklarar - Spela upp på Arenan

I isländska serien Ævar forskar och förklarar genom för och berättar Ævar Þór Benediktsson om mer eller mindre galna experiment. Experiment som i tiderna kanske ansågs galna men som i slutändan blev riktiga framgångar - och så en rad experiment som kanske aldrig borde ha genomförts.

I seriens första avsnitt sätter Ævar fokus på olika färdmedel. Vi får veta mer om förbränningsmotorns utveckling och hur cykeln tagit form. Ævar själv försöker ta cykeln till nästa stadium genom att testa fordonets egenskaper på vatten.

Det blir ingen succé men han låter sig inte nedslås utan tar istället itu med nästa tema, flygmaskinen och en noggrann lektion kring bröderna Wrights öden och äventyr.

Efter flygpionjärerna är det dags att dyka ner under ytan och ta en närmare titt på ubåtar. Visste ni att de första ubåtarna hade åror, och att man pumpade in vatten för att de skulle sjunka. Det gör man föresten ännu i dag.

Efter historielektionen är det dags att kolla in en äkta isländsk ubåt. Här får inga människor plats men som forskningsredskap kan den kanske ännu en dag få stora framgångar.

I kommande avsnitt utlovas bland annat ett hover board drivet av en lövblås, magnetiska skor, en hamburgare av insekter.

Orginaltitel: Ævar Vísindamaður (Island, 2016)
9 avsnitt.
30 dagar på Arenan

Produktion: RUV / Nordvision