Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Studerande i Borgå är först i Finland med att betala terminsavgifter

Från 2017
Studerande
Bild: Yle/Antti Kolppo

Vid Haaga-Helia i Borgå finns just nu två studerande som kommer från länder utanför EU och EES. Det betyder att de betalar sin utbildning själva. I höst tas terminsavgifter i bruk också vid andra universitet och högskolor i Finland.

Det var den sedvanliga berättelsen som förde Kim Allanson till Finland.

– Jag är australiensare. Och som för de flesta av oss var det en flicka som fick mig att flytta hit, säger han och ler.

32-åringen Allanson började jobba för den australiensiska armén när han var 18 år gammal. Där jobbade han bland annat med uppgifter som har att göra med luftbranschen i 12 år.

Allanson kom till Finland i fjol.

– Jag försökte få jobb på flygplatsen och inom vad som helst som har att göra med flygtrafik. Jag lyckades inte eftersom jag inte kan språket. Sedan hittade jag det här utbildningsprogrammet. Jag älskade flygbranschen i armén och vill fortsätta med det.

Kim Allanson
Bildtext Kim Allanson kom till Finland i fjol.
Bild: Yle/Antti Kolppo

Den engelskspråkiga Aviation Business-linjen i Borgå där Allanson studerar är den enda av sitt slag i Skandinavien. Av 25 studerande är ett tiotal finländare.

Haaga-Helia först ut med terminsavgifter

Terminsavgifterna togs i bruk vid Haaga-Helia i Borgå i januari. Skolan är först i Finland med att göra det.

– Vi ville testa hur processen fungerar. Till exempel måste man utreda om betalningsskyldigheten är i kraft eller inte för varje enskild studerande, säger utbildningsprogramchef Reija Anckar. Många har permanent boenderätt i Finland eller Europa och de måste inte betala för studierna.

Kim Allanson betalar 8 500 euro för ett läsår vid Haaga-Helia. Det är ungefär lika mycket som det skulle kosta honom att studera i Australien.

– Den enda skillnaden är att man måste betala summan på förhand. I Australien låter staten en studera först. Sedan när du får ett jobb och förtjänar pengar så börjar du betala studieavgifterna tillbaka.

Allanson konstaterar ändå att det inte är ett problem att studierna kostar så länge undervisningen är bra. Han skryter lite med utbildningen vid Haaga-Helia och säger att den är bra eftersom teorin har vävts in med praktisk undervisning.

"Man måste betala för sin dröm"

Kim Allanson medger ändå att han ibland är lite avundsjuk på sina kurskamrater som får studera gratis.

– Men om det du studerar är en passion och du beslutar att det är din karriär så måste du göra det så här. Man måste betala för sin dröm och sin passion.

Allansons mål är att studera klart så snabbt som möjligt för att han ska kunna ta sig ut i arbetslivet igen.

Han har inga tankar på att återvända till Australien, utan planerar i stället att skaffa internationell erfarenhet till exempel i Kina innan han kommer tillbaka till Finland.

Grannens erfarenheter lockade till Finland

Kinesiska Bao Mus pappa valde Finland som studieland för sin dotter eftersom familjens granne hade studerat i Finland och fått ett bra jobb.

20 år gamla Mus visum var försenat och hon kunde börja studera först en månad efter sina kurskamrater, i slutet av februari.

– Hur man studerar här skiljer sig mycket från hur man studerar i Kina. Jag har tvingats vänja mig. Men alla mina klasskamrater har varit väldigt vänliga och hjälpsamma, så det går bra, säger Bao Mu.

Bao Mu
Bildtext Bao Mus granne hade bra erfarenheter av att studera i Finland.
Bild: Yle/Antti Kolppo

Mu tycker att kvaliteten på studierna är bra, men att terminsavgiften är lite dyr. I Kina beror priset på studierna på hur bra du klarar dig.

– Om du har goda vitsord och kommer upp till en behövlig nivå så måste du inte betala terminsavgifter. Då måste du bara betala för logi.

Hon hoppas på att hitta jobb i Finland efter studierna, men säger sig ha hört att det inte är så lätt just nu.

Har hon då blivit överraskad över någonting med Finland?

– Vädret har varit alldeles galet den här veckan! Det kom snö två gånger. Jag har aldrig sett sådant här väder förr. Jag hörde att sommaren är riktigt fin här och nu skulle det redan ha varit varmt, säger Mu och skrattar.

Terminsavgifter ledde till färre sökande

Den förnyade lagen kräver att terminsavgifterna är minst 1 500 euro. De ska uppbäras av högskole- och universitetsstuderande som kommer från länder utanför EU och EES senast från och med den 1 augusti i år.

Läsårsavgifterna för utländska studerande varierar mellan 4 000 och 25 000 euro. Avgifterna berör inte dem som redan har börjat studera.

Enligt förhandsuppgifter från Utbildningsstyrelsen har mängden sökande från studerande utanför EU och EES minskat med 10–15 procent jämfört med i fjol. I år har 5 700 personer sökt.

Totalt finns det över 15 000 studerande från länder utanför EU och EES i de finska högskolorna.

Reija Anckar
Bildtext Reija Anckar säger att de studerande kan få stipendium efter att års studier.
Bild: Yle/Antti Kolppo

Läroanstalten ska understöda de avgiftsbelagda studierna med ett stipendieprogram. Kim Allanson och Bao Mu har ännu inte fått njuta av några stipendier.

– Vi har tänkt att den studerande först skulle studera i ett år. Sedan testar vi hur bra de har klarat sig. Om de har klarat sig bra så kan vi bevilja stipendier, säger utbildningsprogramchef Reija Anckar.

Text: Yle Uutiset/Jaana Kallio

Diskussion om artikeln