Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ishockeymatchen Finland-Kanada visas i kyrkan - "Men inte ens bön hjälper Finland"

Från 2017
Markus Hännikäinen, Finland. Ishockey-VM 2017.
Bildtext Finlands spel hittills i ishockey-VM har inte motsvarat förväntningarna. På tisdagen avslutar laget gruppspelet mot Kanada, som toppar gruppen.
Bild: All Over Press

Tisdagens match i ishockey-VM mellan Finland och Kanada visas på stor skärm i Pauluskyrkan i Helsingfors. Före matchen ordnas en hockeynattvard.

Kyrkoherde Kari Kanala vid Paavalin seurakunta välkomnar alla till kyrkan för att se på matchen.

- Man behöver inte höra till kyrkan eller församlingen för att komma och titta på matchen.

I fjol somras visades på motsvarande sätt semifinalerna i fotbolls-EM på storskärm i Pauluskyrkan.

Jag kommer under hockeynattvarden att berätta om hur livet är ett lagspel och hur kyrkan måste tackla ensamheten.

Kari Kanala, kyrkoherde

- Då ordnade vi en fotbollsnattvard och nu ordnar vi hockeynattvard. Hockeynattvard är nästan som en vanlig nattvard, men kortare. Vi försöker få det ordnat under en kvart, vilket lyckades i somras. Jag kommer under hockeynattvarden att berätta om hur livet är ett lagspel och hur kyrkan måste tackla ensamheten. Det är alltså en normal nattvard där vi i bönen nämner ishockey, lagspel samt kyrkans uppgift att stödja.

Vilket mervärde ger det då att se matchen i kyrkan?

- Kyrkan är intressant och annorlunda än andra ställen där matchen visas. Vi bjuder på kaffe och hela familjen kan komma och titta. Det är så till vida en annan miljö än att se på matchen i en bar.

Pauluskyrkan
Bildtext Här i Paulus kyrka i Vallgård i Helsingfors visas ishockeymatchen på storskärm. Kyrkan rymmer till och med 800 personer.
Bild: Yle/Carina Bruun

"Enligt min erfarenhet hjälper det inte ens med bön"

Kanala säger att församlingen fick mycket tack för förra sommarens fotbollskyrka där stämningen hade beskrivits som andäktig.

- Visst fick vi också kritik för att visa något sekulärt i kyrkan, men jag anser att vi ska finnas till för människorna och församlingens uppgift är att samla människor.

Församlingens uppgift är att samla människor.

- Det här är också ett sätt att göra kyrkan bekant, vilket kan göra att tröskeln är låg att komma på nytt.

Tror du att Finland klarar sig bättre om man ber för laget i kyrkan under matchen?

- Enligt min erfarenhet hjälper det inte ens med bön. Jag vet inte om Finland klarar sig bättre om man ber, men lagandan hjälper. Man får välja om man ber eller inte, men det viktiga är att komma och se på matchen tillsammans, säger kyrkoherde Kari Kanala.

Finland har inte spelat bra i VM medan Kanada leder gruppen klart. Matchen spelas på tisdag kväll den 16 maj med start kvart över nio.

Det är inte första gången ishockey visas på storskärm i en kyrkan i Helsingfors. Under vinter-OS i Sotji 2014 visades bronsmatchen och finalen i herrarnas ishockey i kyrkan i Baggböle.

Diskussion om artikeln