Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Michelle Ferm: ”Hypnos kan ta fram gamla minnen”

Från 2017
Uppdaterad 16.05.2017 14:30.
Hypnoterapeut Michelle Ferm håller i en pendel.
Bildtext Michelle Ferm och den klassiska pendeln. Den används ibland, men oftast tar hon ändå till modernare hypnosmetoder.
Bild: Yle/Ann-Catrin Granroth

5,4,3,2,1 … Du sover! Vi testar hypnos med hypnotisören Michelle Ferm.

När jag hör ordet hypnos tänker jag på hypnosartister som tar upp folk på scen och lurar dem att göra pinsamma saker, men hypnos används också för att hjälpa andra. Som när Stig-Helmer får hjälp med sin flygrädsla i den klassiska filmen Sällskapsresan kanske? Jag frågar (och testar bli hypnotiserad) av Michelle Ferm som jobbar med hypnosterapi.

Stig-Helmer kommer in i sin hypnos på några sekunder. I verkligheten kan det ta allt från en minut till en halvtimme, och det finns olika tillvägagångssätt.

- Först gör vi fysiska och mentala övningar som gör att kroppen blir tyngre och du börjar känna dig tröttare mentalt. Målet är att nå ett tillstånd som ligger precis mellan sömn och vakenhet, berättar Michelle Ferm.

I det tillståndet kan du, enligt hypnosterapin, göra förändringar på en undermedveten nivå.

Den klassiska pendeln används ibland

På film använder hypnotisörer ofta en pendel eller en klocka, och det använder också Michelle ibland, fast oftast tar hon till mer moderna tillvägagångssätt. Pendeln var nämligen en vanlig teknik i mitten av 1800-talet, så den är rätt gammal.

- Det man gör med pendeln är något som kallas ögonblicksinduktion. När du med full fokus koncentrerar dig på pendeln och stänger ut allt annat blir ögonen väldigt ansträngda och tunga. Du klarar inte av att hålla ögonen öppna i mer än tre minuter eftersom det är så tungt, och då sjunker du lätt in i den här djupa avslappningen.

Kan jag bli hypnotiserad fastän jag inte tror på det?

- Hypnos är ett naturligt tillstånd, så det fungerar oavsett vad du tror. Men om du inte vill uppleva hypnos och motarbetar den, så kan jag inte göra något, för det är ett samspel som vi gör tillsammans. Hypnos är inte något som jag gör emot dig, säger Michelle.

Hypnos för att bryta mönster

Hypnos är inget som ska användas istället för läkarhjälp, men den kan vara till en hjälp i vardagen. Michelles klienter kommer till henne för att bryta mönster. Det kan handla om att bli av med ett beroende eller göra någon annan förändring som är svår utan hjälp, till exempel att bli av med ångest.

- Man kan kanske inte tänka sig ifrån ångesten med det rationella sinnet och behöver få veta varifrån det kommit. En del vill förbättra sitt självförtroende, man kan ha social fobi eller någon annan form av fobi, eller så vill man gå ner i vikt.

Michelle berättar att man kan ta fram gamla minnen genom hypnos och där hitta roten till varför man mår dåligt.

Kan det då bli värre med hypnos – om du börjar komma ihåg saker du förträngt av en orsak? Hypnosterapi har kritiserats för att kunna väcka just sådana här minnen till liv och förvärra situationen för den som sökt hjälp. Michelle försäkrar ändå att hon inte lämnar någon med traumatiska minnen vind för våg.

- Visst kan det vara så att du är rädd för de här minnena, men orsaken till varför du vill använda dig av hypnos är ju för att må bättre. Jag har som målsättning att klienten alltid ska kunna komma in och lämna kvar ryggsäcken med trauma som den gått och burit på, och gå tillbaka med en ny inställning till livet.

Kan jag lita på att det jag minns är rätt?

- När hjärnan minns det den varit med om, till exempel som barn, så är det inte den universella sanningen – det som faktiskt hände om man skulle sett på det från ett större perspektiv, utan det är så som du såg det med dina känslor och dina upplevelser. Det är sant från ditt perspektiv men kanske inte från någon annans, säger Michelle.

Rökningen var startskottet

Michelle kom själv in på hypnosbanan när hon bestämde sig för att sluta röka.

- Jag sökte efter en hypnotisör på svenska inom mitt närområde men hittade ingen. Så gick jag in på olika utbildningar och läste vad det handlade och kom fram till att det här är min grej.

Michelle fick hjälp med att sluta röka och hittade även ett nytt yrke. Hon gick en tredelad kurs i Sverige som tog ungefär ett år och efter det specialiserade hon sig.

Det finns några personer i Svenskfinland som jobbar med hypnos, men än är det ganska ovanligt.

- Med min utbildning är vi tre, inklusive jag själv, men så finns det också andra som jobbar med hypnos.

Hur är det då med tystnadsplikten – har du en sådan?

- Alla har tystnadsplikt, och det känns viktigt. Jag meddelar också alla klienter att det som sägs stannar här mellan oss, och att jag lovar att bemöta dem på ett professionellt och lyhört sätt.

En snurrig reporter

Så hur gick det då med min hypnos? Jag var kanske inte den bästa kandidaten eftersom jag vid tillfället var mycket stressad och hade svårt att slappna av. Det som tog tag i mig mest under vår korta (tio minuter) session var ändå att hela världen började snurra. Det snurrade så mycket att jag blev lätt illamående och var tvungen att öppna ögonen för att få det att sluta. Tung i kroppen blev jag också, så ja, något hände i alla fall.

Vill du höra hur det kan gå till när Michelle för någon in i ett hypnotiskt tillstånd? Klicka på videon här under. Vanligtvis rör hypnotisören dig också på exempelvis armen, men det får du klara dig utan den här gången.

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln