Ami Aspelund har hittat tillbaka till rötterna
Barndomsmusik, favoritlåtar och den egna musiken. Ami Aspelund berättar om sin väg till framgång inom musikbranschen och vilken musik som har inspirerat henne. Nu har hon hittat tillbaka till rötterna.
Våren 2017 träffar Benny Törnroos Ami Aspelund för ett samtal kring livet och karriären. Under intervjun spelas låten My People, som är komponerad av kompositören och pianisten Jasse Varpama, som Ami har arbetat med i ungefär 25 år. Sångtexten är skriven av Ami själv och sången framförs av Kaarle Mannila.
Låten My People har ett afrikanskt stuk över sig, någonting som har följt med Ami under hennes tid i musiklivet. Den afrikanska stilen är ändå bara en del av all musik som inspirerat och varit betydelsefull för Ami.
- Jag har haft sömnlösa nätter när jag valt ut några betydelsefulla sånger. Det finns så jättemycket fin och härlig musik.
Bland den musik som fascinerat och inspirerat Ami finns bland annat artister som Carol King och Joni Mitchell, musik som var ny på 60 och 70-talet.
De första musikupplevelserna
Vi backar och går tillbaka till barndomen. Den första musikupplevelsen som Ami minns är då hon sjöng sången Har du sett min lilla katt i radio när hon var 5 år.
Ami berättar att radion alltid stod på i barndomshemmet, från morgon till kväll. Musiken blev därför en vardag.
- Hemma i Vasa lyssnade vi mycket på Sveriges radio och då blev man bekant med alla svenska artister, inte minst Alice Babs.
Ami har ett starkt minne av barndomssångerna och sjunger en del av Alice Babs sång Världens minsta elefant som hon och hennes syster Monica uppträdde med när de deltog i barnprogrammet Tant Adeles kör.
- Hemma i Vasa lyssnade vi mycket på Sveriges radio och då blev man bekant med alla svenska artister, inte minst Alice Babs.
Ami Aspelund
Ami minns när Monica i ett tidigt skede sade: “En sån ska jag bli”, när Alice Babs spelades på radion. Och artist blev det av henne. Efter det hade också Ami lättare att gå i samma fotspår.
Trots att systrarna valt samma bransch, säger Ami att det aldrig har funnits någon konkurrens mellan dem.
- Eftersom det är sju år mellan oss blev min stil och musiksmak annorlunda, det nya som 60-talet kom med.
Systrarna har också samarbetat mycket med varandra. Ami menar att man som artist, eller egentligen inom allt konstnärligt arbete, behöver någon man kan bolla idéer med, vilket Ami och Monica har kunnat göra.
En stor inspiratör
Till en av Amis stora inspiratörer hör den afrikanska sångerskan Miriam Makeba och speciellt hennes låt Click song. Ami berättar att hon fascinerades av Makebas klickljud i sången, vilket är en del av Makebas modersmål Xhosa som talas i Sydafrika.
- Miriam Makeba var en "öronöppnare" för den afrikanska musiken. När jag lyssnade på henne blev jag helt betagen av hennes intensitet och afrostuket i sången. Jag kan inte sätta direkt fingret på vad, men det var nog en aha-upplevelse när jag lyssande på henne.
Det här var för Ami inkörsporten till den svarta musiken och rytmmusik överhuvudtaget. Hon fascinerades av hur musiken svängde och attityden den framkallade.
Miriam Makeba var en "öronöppnare" för den afrikanska musiken. När jag lyssnade på henne blev jag helt betagen av hennes intensitet och afrostuket i sången.
Ami Aspelund
Det ledde henne till det afrikanska albumet Caribou, som hon gjorde tillsammans med en tanzanisk singer-songwriter år 1974, i samarbete med producenten Jaakko Salo. På albumet sjöng de både på swahili och på finska.
Vägen till framgång och stora shower
Vägen till framgång började i hemstaden Vasa, på den tiden på Vasas enda nattklubb. Livemusiken bestod en kväll av Dannys band Made in Finland och Ami och hennes väninnor var på plats. De försökte övertala henne att gå upp och sjunga med bandet - och de lyckades till slut.
- Efter en stund tog jag mod till mig och gick fram och sa “Hei kundit, soulia G:stä”.
Killarna i bandet höll på att kikna av skratt och sade “Jaha nytt paikallinen tyttö laulaa soulia”. Men det hindrade inte Ami. Hon ställde sig upp på scenen och sjöng med låten Seesaw av Aretha Franklin.
Bandet blev förtjusta i Amis sång och ville ha henne med på resten av turnén Dannys show. Det var vägen mot framgång.
Efter en stund tog jag mod till mig och gick fram och sa “Hei kundit, soulia G:stä”.
Ami Aspelund
Framgången fortsatte under 80-talet, vilket Ami kallar för hennes skolningsår eftersom hon hade möjligheten att få jobba med flera olika regissiörer. Tillsammans med Håkan Streng och därefter Kari Kuusamo och Monica Aspelund satsade de på stora påkostade shower, som på den tiden var vanligt på restauranger.
Till showerna, som inte bara handlade om konserter utan också teater, hörde bland annat Sambami, Monami, Selami och I am Ami or am I.
Tillbaka till rötterna
Ami har hunnit med mycket under sin tid i musiklivet. Hon har deltagit i Eurovisionen och diverse andra musiktävlingar. Hon har skrivit en hel del sånger. Hon har komponerat musik till Edit Södergrans dikter på albumet Framtidens Skugga som år 1983 blev vald till årets skiva av Yle.
Ami har gått igenom stilar som folk, schlager, latinjazz och afromusik och gjort musikaler. Repertoaren är bred.
Idag har Ami hittat tillbaka till rötterna och lyssnar mycket på folkmusik och visor. Lena Willemark är en av favoriterna.
- Hon är nog "The folksinger". Den svenska folkvisans okrönta drottning.