Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Påfågeln som offrade köttbullarna - och andra kända Högholmen-rymlingar

Från 2017
Påfågeltupp springer
Bildtext På rymmen.
Bild: Mari Lehmonen (2017) Helsinki Zoo archives

- Där i busken är den! Nej, det var en gammal plastpåse.

Tillsammans med Högholmens kurator Kristina Renqvist försöker jag hitta en bortsprungen påfågeltupp bland buskar och ris på Blåbärslandet. Det här var i onsdags, då påfågeln hade varit på rymmen från Högholmen i två veckor.

Det var efter att påfåglarna strax efter Valborg släpptes ut i sin sommarinhägnad som den fjortonårige tuppen tydligen fick en ingivelse och flaxade iväg till Blåbärslandet.

Allmänheten har flitigt ringt in till Högholmen och gett tips om var djuret rör sig. Senast samma morgon hade den setts vid badstranden.

Kristina Renqvist mot bakgrund av skogssnår.
Bildtext Kristina Renqvist är inte orolig över påfågeln, men vill gärna se den för att med egna ögon kunna konstatera att den mår bra.
Bild: Yle/ Karin Filén

Påfallande ofta har påfågeln också setts hänga vid djurparkens biljettlucka nära bron, och då och då har den ertappats med att kasta längtansfulla blickar mot sitt hem där påfågelhönorna ropar. Kanske den också drömmer om köttbullarna som påfåglarna ibland får och som är älsklingsrätten.

Ännu tycks friheten ändå smaka bättre, för den har alltid efter en stunds drömskt tittande försvunnit in i Blåbärslandets undervegetation.

Vi är inte ute efter att fånga påfågeln, utan vi vill bara titta på den lite.

- Det skulle vara ganska omöjligt att fånga den eftersom den ju kan flyga. Vi försökte i fjol när en påfågelhöna hade rymt till Blåbärslandet, men det gick inte. Den kom sen själv hem till slut, säger Renqvist

Påfågeln klarar sig troligen ganska bra. Den äter växter och insekter, och på nätterna sover den på någon trädgren och lyckas troligen på så sätt hålla sig undan eventuella rävar. Om den vill är det bara att flyga eller traska över bron så är den hemma igen. Men ännu tycks den föredra att ha semester.

Den nyfikne babianen

Det här är inte första gången ett djur rymmer från Högholmen. Den unge babianhanen Tuhtimo lyckades i juni 2015 smita från inhägnaden på grund av ett elfel som gjorde att elstängslet var ur funktion. Den svingade sig över staketet och ut i friheten rakt framför näsan på ett tiotal besökare.

En babianhane kan vara farlig om den får för sig att anfalla en människa.

- Allra värst skulle det ha varit om hela flocken skulle ha gjort likadant. Då skulle det ha varit riktigt farligt, säger Renqvist.

Tuhtimo betedde sig inte hotfullt mot någon utan ska bara ha tittat nyfiket på de människor den mötte. Personalen fann det ändå bäst att valla besökare i närheten in i en restaurang, medan babianen var på rymmen.

Babian i närbild.
Bildtext Det kan gå illa för en nyfiken babian.
Bild: Mostphotos

Tuhtimo fångades en timme senare i närheten av skruvhornsgetternas inhägnad. Babianen fick betala dyrt för timmen av frihet; det fanns en risk för att den inte skulle accepteras tillbaka i flocken av ledarhanen, så djurparken fattade beslutet att avliva den.

- Tyvärr gick det så. I naturen skulle en ung babianhane som den här söka sig bort från flocken och då kan den inte komma tillbaka, förklarar Renqvist.

Den trötta järven

För några år sedan klättrade en järv resolut iväg från sin bur med hjälp av ett ovanligt tjockt snötäcke på marken som gjorde att den räcktes upp till ett vattenrör som den kunde klättra upp längs med.

- Ingen av oss trodde att en järv skulle kunna klättra på ett så halt metallrör, men det hade den gjort. Det syntes avtryck efter tassarna, berättar Renqvist.

Järven hann spankulera på isen ett bra tag. Med hjälp av tips från allmänheten lyckades man sen lokalisera djuret och fånga in det. Det var utanför Degerö nära Sandhamn och några militärer omringade järven så att den inte kunde smita.

En järv
Bildtext Järv.
Bild: EPA/Lars Epstein

När Högholmens veterinär och djurskötare kom till platsen verkade det som om den ganska åldersstigna järven redan hade fått nog av äventyret. Kristina Renqvist skrattar:

- Veterinären berättade senare att den vände sidan till och stod helt stilla, som att den bara väntade på att bli skjuten med en ampull med sömnmedel och få komma hem.

Amurleopard anföll

Lika beskedlig som järven var inte en amurleopard som för närmare trettio år sedan lyckades bryta sig ut ur sin bur. Den nybyggda buren hade ett konstruktionsfel som gjorde att dörren öppnade sig utåt i stället för inåt. Amurleoparden hade för vana att kasta sig mot gallret och dörren när skötare gick förbi och den felmonterade dörren höll inte för djurets tyngd.

En intet ont anande skötare på kvällsskift råkade gå förbi inhägnaden och fick till sin fasa en leopard över sig.

Närbild på amurleopard med öppet gap.
Bildtext Vassa tänder.
Bild: Mari Lehmonen / Helsinki Zoo archives

Skötaren var lyckligtvis erfaren och visste hur han skulle bete sig med amurleoparden, säger Renqvist.

- Som regel ska man ligga stilla om man blir anfallen, om man inte kan fly undan. En leopard hinner man inte undan. Han blev biten men det skulle ha kunnat gå värre.

Hopp hopp

Mindre skrämmande är de små vallaby-kängururna som förut brukade få hoppa fritt omkring på Högholmen bland besökarna. Det hände ibland att de hittade på att skutta på bron och en tog sig också vid ett tillfälle ända till Blåbärslandet. Rymlingen skuttade ändå till sist självmant hem igen.

Experimentet med att låta djuren röra sig fritt bland besökare blev ändå kortvarigt, men inte på grund av risken för att de skulle rymma.

- Det fungerade inte för de brukade hålla till i något hörn av djurparken i skymundan, så besökarna fick knappt se dem, säger Renqvist.

Hungrig inbrytarkung

Ibland blir det inte drama för att någon bryter sig ut, utan snarare för att någon bryter sig in. Så var det för sju år sedan då alla sexton flamingor på Högholmen dog knall och fall en natt i sin utomhusinhägnad. En räv hade tagit sig in.

räv på vintern
Bildtext Räven hade raskat över isen till flamingornas inhägnad.
Bild: AP Graphics Bank

Senare visade det sig att bara två av flamingorna egentligen hade blivit skadade av räven. De övriga fjorton hade dött av chock.

Ett annat, kanske lite oväntat djur har tagit sig in i djurparken några gånger om vintrarna när det går lätt att röra sig på isen mellan de olika holmarna.

- En gång hade en älg varit och hälsat på sina artfränder i deras inhägnad här på Högholmen. En annan gång hade den förirrat sig in till kamelen. Det var lite oväntat, säger Renqvist.

Värsta scenariot

Den förrymda påfågeln har vi inte ännu lyckats få syn på, även om vi nu har hört ett lovande trumpetande någonstans ganska nära. Det låter högt och lite nasalt, nästan som om en riktigt högljudd katt skulle jama. Vi rör oss mot ljudet som hörs inifrån skogen.

En påfågel är inte farlig för andra än små insekter, men på Högholmen finns det djur som definitivt kan vara det.

Tigern Tamur på Hogholmen
Bildtext Vissa djur vill man inte komma för nära.
Bild: Yle/Sandra Anttila

Vilken bur skulle det vara värst att en vacker dag se tom, med dörren på vid gavel? Kristina Renqvist funderar.

- Tiger, lejon och amurleopard är väl bland de farligaste. Björnen kan också vara farlig. Våra stora idisslare, som visenten, vill ju inte äta människor, men den är så stor och tung att om den anfaller så blir man till mos.

Det allra värsta scenariot skulle vara om ett farligt djur skulle rymma på vintern och springa över isen bort från Högholmen, säger hon.

Visent på Högholmen stångar ett litet träd.
Bildtext Visenten är råstark.
Bild: Mari Lehmonen / Helsinki Zoo archives

Givetvis har man på djurparken rutiner då man noggrant kontrollerar att burarnas dörrar är stängda och att allt är i sin ordning.

Man har också regelbundet övningar för att personalen ska veta hur den ska göra för att snabbt få besökare och sig själva i säkerhet om ett farligt djur rymmer.

Trivs de inte?

Vad betyder det då att djur rymmer - är det ett tecken på att de inte trivs?

Det tror inte Renqvist. Hon menar att djuren oftast rymmer när något har förändrats, men hon tror att de annars är nöjda.

- Jag kommer ihåg när vi hade manfår. Vi flyttade dem till en ny inhägnad, och samma natt rymde de. Vi hittade dem sen där de stod i en skock bredvid sin gamla inhägnad.

Till och med påfågeln har antagligen rymt mer eller mindre av misstag, tror Renqvist.

- Vi släppte ut påfåglarna till våren - under vintern är de inomhus - och då bara flög han. Han kanske inte riktigt förstod vad han gjorde. Fast han verkar ju gilla sin semester för annars skulle han väl ha kommit hem.

Där är den!

Just då rundar vi en buske och där står påfågeln, absurt vacker och malplacerad bland de ännu lite trista bruna och grå färgerna i den finländska naturen. Den tittar besvärat på oss och börjar sedan långsamt kliva iväg på sina stora fötter så att det prasslar i de torra löven på marken.

Påfågeltupp går i gräset.
Bildtext Bildbevis.
Bild: Yle/ Karin Filén

- Kom hem nu, det är en annan tupp som håller på att ta över ditt revir och dina hönor, förmanar Renqvist.

Påfågeln lyssnar inte utan kliver målmedvetet vidare med den långa grönskimrande stjärten släpande över fjolårsgräset, tills den försvinner bakom en liten bergsknalle.

Dagen därpå återvände påfågeltuppen till Högholmen.

Närbild på påfågels stjärtfjäder.
Bild: Mari Lehmonen (2016) Helsinki Zoo archives

Diskussion om artikeln