Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kottbyelever föreslås flytta till finsk skola – "Olyckligt att föräldrar fick läsa om det i tidningen"

Från 2017
Kottby lågstadieskola hör till Helsingforsskolorna med den farligaste trafiken.
Bildtext Kottby lågstadieskola på Pohjolagatan. Redan nu ordnas undervisning ibland i matsalen och elevantalet ökar enligt prognoserna år för år.
Bild: Johanna Minkkinen/YLE

Det är troligt att årskurserna fem och sex i Kottby lågstadieskola i Helsingfors inleder nästa läsår i den finskspråkiga grundskolan Yhtenäiskoulu på Louhivägen 3. Skolan ligger ungefär en kilometer från huvudbyggnaden på Pohjolagatan.

Orsaken till flytten är att det är trångt i huvudbyggnaden. Elevantalet i Kottbyområdet ökar och staden befarar att alla inte ryms i samma byggnad. Redan nu har Kottby också en kvarterskola i Arabiastranden med 16 elever i årskurserna ett och två.

Kottbyföräldrar är upprörda över att de delvis har fått läsa om planerna i medier.

- Det är hemskt olyckligt. Föräldrarna borde utan vidare ha fått veta om förslaget utan att läsa om det i medier, säger Magdalena Lindberg, direktionsordförande vid Kottby lågstadieskola.

Jag inser nu att jag borde ha informerat föräldrarna tidigare.

Rektor Pia Silvander

Också rektorn medger att hon gjorde en miss i och med att hon inte informerade tidigare om flyttförslaget.

- Vi har nog informerat föräldrarna om olika planer längs med året och föräldrarna har haft möjlighet att kommentera förslagen. Jag inser nu att jag borde ha informerat föräldrarna tidigare om förslaget att flytta årskurserna fem och sex, säger rektorn Pia Silvander.

Silvander och direktionen informerades om förslaget i slutet av april.

Magdalena Lindberg är direktionsordförande vid Kottby lågstadieskola.
Bildtext Magdalena Lindberg är direktionsordförande vid Kottby Lågstadieskola.
Bild: Yle/Kristian Svensson

"En paviljong skulle vara bättre"

Direktionen vid Kottby lågstadieskola överraskades av utbildningsverkets förslag att flytta femmorna och sexorna till finska Yhtenäiskoulu.

- Vi i direktionen undrar om det här är den bästa tillfälliga lösningen. Direktionen har skickat ett utlåtande där vi lyfter fram att vi tycker att en paviljong på skolgården skulle vara en bättre lösning, säger Lindberg.

- Samtidigt är jag väldigt medveten om att alla inte ryms i vår nuvarande byggnad nästa höst, säger Lindberg.

Elevantalet stiger hela tiden

I år har Kottby lågstadieskola 156 elever. På hösten höst är siffran enligt preliminära siffror uppe i nästan 180 och antalet kommer enligt staden att fortsätta att öka med 10-20 elever under de kommande åren. Det innebär att alla inte ryms i den nuvarande skolbyggnaden.

Niclas Grönholm är linjedirektör för svensk dagvård och utbildning i Helsingfors.
Bildtext Niclas Grönholm är linjedirektör för svensk dagvård och utbildning i Helsingfors.
Bild: Yle/Kristian Svensson

Linjedirektör: En tillfällig lösning som vi är nöjda med

Niclas Grönholm, linjedirektör för svensk dagvård och utbildning vid utbildningsverket, säger att en flytt till den finskspråkiga grundskolan är en fungerande lösningen i det här läget. Alternativet skulle vara att Kottby lågstadieskola inte kunde ta emot alla elever.

- Yhtenäiskoulu råkar ligga ganska nära Kottby lågstadieskola. Det handlar om lokaler som är avsedda för undervisning. Vi är ganska nöjda med att få flytta in i skolan och jag tror att femmorna och sexorna är ganska nöjda när de ser skolan, säger Grönholm.

Så länge utbildningsverket och staden har lediga lokaler nära skolan kommer paviljonger inte på fråga.

Niclas Grönholm, linjedirektör

Grönholm poängterar att det handlar om en tillfällig lösning som kan räcka ett eller två år. Att bygga paviljonger på den nuvarande skolgården skulle enligt Grönholm bli för dyrt.

- Så länge utbildningsverket och staden har lediga lokaler nära skolan kommer paviljonger inte på fråga. Paviljonger är dyra och det kräver tid att planera sådana, så det är inte aktuellt i det här fallet, säger Grönholm.

Utbildningsnämndens svenska sektion behandlar flytten av årskurserna fem och sex på sitt möte torsdagen den 18 maj.

Målet är att Kottby lågstadieskola ska rymmas i en byggnad

I höst fortsätter utredningarna för att hitta långsiktiga lösningar för de svenska skolorna i det norra området i Helsingfors. I det här skedet finns det inga konkreta planer eller förslag.

- Målsättningen är att hela Kottby lågstadieskola ska rymmas i en byggnad. I höst ska vi tillsammans med finska sidan fundera på hela Kottbyområdet för att se vilka alternativen är. Jag tror att vi hittar en lösning, men det kan dröja mer än ett år, säger Grönholm.

Diskussion om artikeln