Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mäenpää: Statsministern fick särbehandling av Yle

Från 2017
Uppdaterad 15.05.2017 17:54.
Olli Mäenpää
Bildtext Professorn i förvaltningsrätt vid Helsingfors universitet, Olli Mäenpää.
Bild: Lehtikuva

Professor i förvaltningsrätt Olli Mäenpää riktar i sin rapport om ledarskapet och det journalistiska beslutsfattandet inom Yle särskild kritik mot den finskspråkiga nyhets- och aktualitetsverksamheten U&A. Nu borde Yle ta lärdom av Terrafame-fallet, anser Mäenpää.

I rapporten har Mäenpää intervjuat 48 nuvarande och tidigare Yle-anställda, såväl redaktörer som representanter för ledarskapet. Betoningen har ändå varit på redaktörerna, säger Mäenpää.

- Jag ville ha klarhet uttryckligen i den journalistiska processen och redaktionsarbetets vardag, säger Mäenpää.

Så fick Yle-gate sin början:

Det är särskilt ledningen vid den finskspråkiga nyhets- och aktualitetsverksamheten U&A, med direktör Atte Jääskeläinen i spetsen, som fått kritik av de anställda vid enheten. Utan tvekan är läget spänt mellan ledningen och redaktörerna.

- Folk har uppenbarligen traumatiska upplevelser efter omorganiseringen för ett par år sedan. Man har tagit i bruk nya verksamhetsmodeller och det har varit tunga samarbetsförhandlingar.

- Folk är å ena sidan väldigt kritiska till redaktionen, men glädjande nog är man å andra sidan väldigt dedikerad till att utveckla redaktionen. Den allmänna inställningen är att det bara kan bli bättre, säger Mäenpää.

Jääskeläinen gjorde juridiskt rätt - men journalistiskt?

Rapporteringen kring Terrafame och de beslut Atte Jääskeläinen tog, efter påtryckningar från statsminister Juha Sipilä, är ett exceptionellt fall, säger Mäenpää.

- I den här journalistiska processen fick statsministern särbehandling.

Hur bedömer du Jääskeläinens agerande?

- Han betonar juridiskt ansvar och undvikande av felaktigheter. De är viktiga saker, men Yle har också ett journalistiskt ansvar och ett ansvar för att yttrandefriheten tryggas. Det förutsätter att också sådant som till exempel kritiskt granskar makthavare, eller som är lite osäkert kan framföras.

- Juridiskt höll Jääskeläinen sig inom det som är tillåtet. Men var det i enlighet med juridikens anda? Tryggade man yttrandefriheten tillräckligt? Det är för mig stora frågetecken.

Mäenpää tar inte ställning till direktör Atte Jääskeläinens förutsättningar för att fortsätta på sin post, utan konstaterar att det är Yles styrelses beslut.

Styrelsen meddelade på måndagen att Jääskeläinen har styrelsens fortsatta förtroende.

Inte fel att beakta det juridiska - men glöm inte bort journalistiken

Mäenpää konstaterar i rapporten att den starka juridiska styrningen inte är typisk för Terrafame-fallet, utan är allmänt rådande i ledarskapskulturen vid U&A.

- Det leder till försiktig journalistik, till att man för säkerhets skull låter bli att rapportera om sådant som är obekvämt till exempel för samhällets makthavare, säger Mäenpää.

Mäenpää betonar att det inte är fel att beakta det juridiska – man ska inte kränka ära eller privatliv – men att enbart stirra på lagstadgar ger inte bra journalistik, konstaterar han.

- Terrafame var ett extremfall. Men om det blir vanligare, vilket det fanns tecken på överlag inom verksamheten, så blir det problem med både Yles ansvar och med skyldigheterna som public service-bolag.

- Nu är det nog läge att ta lärdom av Terrafame med tanke på fortsättningen, och lägga fokus på oberoendet och på det journalistiska ansvaret, säger Mäenpää.

Olli Mäenpää intervjuades av Yle Uutiset.

Yles flagga vajar framför tv-tornet i Böle.

Rapport: Yles oberoende behöver lagstiftas - ledarskapet är för hierarkiskt

Framför allt finskspråkiga nyhetsverksamheten får kritik.

Diskussion om artikeln