Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Esko Aho: Egentliga Finland modell för hela landet

Från 2017
Uppdaterad 16.05.2017 06:26.
Åbovarvet.
Bildtext Åbovarvet (bilden) och bilfabriken i Nystad är bland de största nyrekryterarna.
Bild: YLE/Niclas Lundqvist

Plötsligt står företagen i sydvästra Finland inför ett massivt rekryteringsbehov. Åbovarvet och bilfabriken i Nystad är bland de största nyrekryterarna, men det finns flera företag som står inför samma utmaning, nämligen att få tag på kunnig arbetskraft.

Situationen har benämnts som en positiv strukturomvandling. Regionen kan erbjuda upp till 20 000 nya jobb under de närmaste åren.

Tidigare statsministern Esko Aho har som uppgift att utreda hur det nya läget bäst kan hanteras. En rapport publiceras under sommaren, men redan nu har Aho en klar uppfattning om åtgärderna.

Tillsammans med flera nyckelpersoner inom förvaltning, utbildning och näringslivsfrågor benade han ut utgångsläget på ett seminarium i Åbo på måndagen.

Slutsatserna är att den största rekryteringspotentialen finns i Nyland, arbetslösa är en dålig resurs att räkna med till skillnad från studerande och att vägnätet och övrig infrastruktur är av avgörande betydelse.

Esko Aho
Bildtext Esko Aho.
Bild: /All Over Press

Övrigt att beakta enligt Aho är att digitaliseringen som under de tjugo kommande åren kommer att frigöra 30 procent av arbetskraften och att utgångsläget nu bör vara att utbildningen matchar arbetsuppgifterna och inte som hittills att arbetsuppgifterna motsvarar den utbildning som en person har skaffat sig.

Enligt Aho är situationen i Egentliga Finland och Satakunta ett test för hela Finland.

- Kan vi förändra våra metoder att samarbeta mellan privata och offentliga sektorn och utveckla våra metoder så att utmaningarna som vi har kan mötas på ett positivt sätt?

- Det är min uppgift att analysera vad som ska göras och hur det gäller att agera. Om det fungerar, så kan det vara en modell för hela Finland.

Diskussion om artikeln