Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Northvolt: Vasa är stark kandidat för batterifabrik

Från 2017
Uppdaterad 30.05.2017 13:22.
Carl-Erik Lagercrantz och Peter Nygårds går från en bil
Bildtext Northvolts Carl-Erik Lagercrantz och Peter Nygårds besökte Vasa under måndagen.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Representanter för svenska bolaget Northvolt besökte Vasa under måndagen för att bekanta sig med staden och en möjlig plats för en batterifabrik. Northvolt är nu nere på 10 orter som man väljer mellan för etableringen av en batterifabrik.

- Jag är imponerad av Vasa. Det finns en stark förankring med samma typ av industri här som vi vill bygga och samarbetet med universiteten är precis som vi vill ha det. Vasa har visat sig starkt i dag, men det finns en stor konkurrens - även om Vasa står sig väl i den konkurrensen, säger styrelseordförande Carl-Erik Lagercrantz i Northvolt.

Med sig till Vasa hade Lagercrantz två av dem som jobbar med att hitta rätt ort för etableringen av batterifabriken, Peter Nygårds och Malin Fuglesang.

Northvolts Carl-Erik Lagercrantz, Peter Nygårds och Malin Fuglesang sitter vid ett bord och diskuterar.
Bildtext Carl-Erik Lagercrantz i samtal med Peter Nygårds och Malin Fuglesang.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Den planerade fabriken ska vara 50 hektar stor och sysselsätta 3 000 personer. Kring fabriken kan så mycket som 10 000 personer sysselsättas. Projektet går loss på 3,8 miljarder euro.

Byggstart är 2018. Företaget kommer att börja tillverka litiumbatterier år 2020 med ett mål att producera 32 gigawattimmar per år innan år 2023.

Vasa har rätt typ av industri

Lagercrantz säger att en viss nivå av engagemang är viktigt när man vill bygga och skapa en så stor fabrik som de vill. Det engagemanget säger han att de mötte i Vasa under måndagen.

Det som talar till Vasas fördel är bland annat att processen att starta ett nytt företag är snabbare i Finland än i Sverige. Att gruvindustrin är välutvecklad i Finland är också det till Vasas fördel. En annan fördel är det befintliga energiklustret med bolag som till exempel Wärtsilä.

- När vi mötte Wärtsilä lovordade de Vasa som plats för industriell högkompetent verksamhet, säger Lagercrantz.

Porträtt Carl-Erik Lagercrantz
Bildtext Carl-Erik Lagercrantz.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Det som pratar för Sverige är man har ett försprång vad gäller fossilfria bränslen. Att Vasa är en mindre ort kan också vara till nackdel.

- En mindre ort har fördelar att man får mer uppmärksamhet som bolag för sin etablering. Men det är också lite högre risker i relation till förutsättningar på den orten. Gör man en långsiktig etablering behöver man en stark region som också den kan vara långsiktig. För att väga upp det krävs det här engagemanget, att man verkligen visar att man kommer att vara en partner över en lång tid och en stark region, säger Lagercrantz.

- Alla kommuner som vi träffar i Sverige och Finland har goda förutsättningar och alla har ett stort engagemang. Jag vill tydliggöra det att jag tycker att Vasa har visat framfötterna ordentligt i alla dimensioner, säger Lagercrantz.

Kapital finns

Northvolt är ett relativt ungt företag och det här är bolagets första fabrik. Det har lett till att många varit skeptiska till att man faktiskt har kapitalet och kapaciteten för att kunna bygga en så stor fabrik.

- Först och främst är det alltid en utmaning att göra något nytt, stort och industriellt. Vi har fått ett fantastiskt stort gensvar från de intressenter som vi för samtal med. Vi har säkrat finansieringen för projektet och bolaget fram tills byggstart. Vi ser med tillförsikt framemot finansieringen och möjligheten att finansiera enligt de planer vi har, säger Lagercrantz.

- Men självklart är det alltid utmanande. Utan tvekan.

Skiss från Sweco/Northvolt
Bildtext En skiss av hur fabriken kunde se ut.
Bild: Sweco/Northvolt

Tidtabellen är fortsatt stram. Just nu har man kommit ner till tio möjliga orter för batterifabriken, innan sommaren ska de vara en eller två. Man vill ha en ort i reserv ifall den man väljer inte kan ta emot fabriken ändå av någon anledning.

De övriga orterna är Göteborg, Gävle, Luleå, Malmö, Mariestad-Skövde, Norrköping, Skellefteå, Västerås och Kotka-Fredrikshamn. Under tisdagen besöker Northvolt Kotka-Fredrikshamn. Sedan är det bara Mariestad-Skövde kvar att besöka före de ska fatta ett beslut.

Två möjliga tomter

På Vaasa Parks berättar vd Ulla Mäki-Lohiluoma att de fick mycket positiv respons av Northvolts representanter under besöket i Vasa. Hon säger att de hade väntat sig många svåra och kritiska frågor men så blev det inte.

Mäki-Lohiluoma säger att de nu är nere på två möjliga platser för batterifabriken. De startade på fyra eller fem, exakt vill hon inte säga.

Först om ett par veckor avslöjas det var de två platserna finns, i dag vill hon inte gå in på det.

Kan du säga om den tomten finns inom Vasa stads gränser eller finns den i till exempel Korsholm?

- Det vill jag inte uttala mig om i det här skedet. Vi återkommer om två veckor, säger Mäki-Lohiluoma.

Porträtt i profil av Ulla-Mäki Lohiluoma
Bildtext Ulla Mäki-Lohiluoma
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

En fullspäckad dag i Vasa

Under besöket i Vasa bekantade man sig bland annat med möjliga platser för batterifabriken, Energyvaasa och campusområdet på Brändö.

Northvolts representanter ville under förmiddagen bekanta sig med logistiklösningar och hur tillståndsprocesserna ser ut vid etablerandet av en batterifabrik.

Under eftermiddagen hörde man mer om Vasaregionens attraktionskraft. Kapaciteten i regionens elnät och hur de kan utvecklas intresserade också de svenska gästerna. På Brändö bekantade man sig med campus och högskolorna, Wärtsilä och hamnen får också besök.

Värdar för besöket var representanter för kommuner, Vasek och Merinova, el- och elnätsbolag, rederiet, Visit Vaasa, Vasa Universitet och andra högskolor samt Wärtsilä. Lars Hagebris från Stockholm deltog också i dagens program som representant för Finpro.