Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sibbo visade upp sina konstverk och fick beröm

Från 2017
Uppdaterad 17.05.2017 12:13.
Rondell i Sibbo med konstverk föreställande fjärilar.
Bildtext I Nickby finns tre rondeller med konstverk.
Bild: Yle / Hanna Othman

Under ett seminarium i Nickby mellan finländska och svenska kommuner diskuterades offentlig konst och vad kommuner och städer kan göra för att lyfta fram konst i stadsbilden.

Nickby har sedan ett par år tillbaka ett konstprogram vars mål är att förverkliga konstprojekt på ett brett plan. Förutom kommunens kulturledning är också planläggare och tekniska sektorn med i projektet.

På måndagen arrangerade Hanaholmens kulturcentrum för Sverige och Finland seminariet Mera konst! i Nickby där några kommuner som är med i pilotprojektet kunde utbyta erfarenheter och lära sig av varandra. De finska kommunerna som deltog var Tavastehus, Riihimäki och Sibbo.

På plats var också experter från Sverige som delade med sig av sitt kunnande.

Dagen avslutades med en busstur kring Nickby där den konst som redan finns förevisades. Stadens mångsidiga arkitektur fascinerade deltagarna.

Personer sitter i buss med karta i handen.
Bildtext På rundtur i Nickby.
Bild: Yle / Hanna Othman

- Blandningen av mindre bebyggelse, äldre bebyggelse och de nya husen med flera bostäder fastnade jag för. Staden är i ett känsligt skede, man måste bevara det äldre så att inte själen försvinner, säger Erica Månsson.

Månsson är konsult på ett bolag i Sverige som jobbar med kultur och hållbar utveckling. På seminariet höll hon ett föredrag om "cultural planning", om att fånga platsens själ och utnyttja det i utvecklingen av samhället.

- Vi fick höra ett föredrag av Sibbos planläggningsarkitekt, där han sade att man faktiskt jobbar medvetet för att bevara de gamla miljöerna. Det tycker jag är roligt att höra från en kommun, säger Anna Ehn, intendent för offentlig konst i Uppsala.

Aino Kostiainen och Anna Ehn.
Bildtext Programkoordinator Aino Kostiainen från Hanaholmens kulturcentrum lyssnar på Anna Ehn.
Bild: Yle / Hanna Othman

Ehn skrattar till då Yle Östnyland frågar vad hon tycker om den konst som finns i Nickby.

- Jag trodde det skulle finnas en morot bland kaninöronen i rondellen, då det fanns ett par kaninöron i morotsrondellen. Men det gjorde det inte. Det är kul när man börjar fundera på det man ser.

Rondellerna hon pratar om finns längs Nickbyvägen, och konstverken i dem är skapade av Mari och Pekka Paikkari.

rondellkonstverk i Nickby, Sibbo
Bild: YLE/Stefan Härus

- Motiven är roliga. Och jag har förstått att det varit mycket diskussion kring dem. Det är bra om konst väcker diskussion, säger Ehn.

Sibbo kommer att ändras mycket under de närmaste åren eftersom befolkningstillväxten förväntas vara stor. Hon säger att det medför nya utmaningar och tycker det ska bli spännande att följa med hur konsten kan jobba i den konflikt som det innebär.

Erica Månsson tittar ut genom fönstret på bussen.
Bildtext Erica Månsson tittar ut mot kaninrondellen i Nickby.
Bild: Yle / Hanna Othman

Erica Månsson tycker att det är fint att det redan nu finns ett antal offentliga konstverk i Nickby.

- Jag tror det är viktigt att städer som inte är så stora tar konsten på allvar och införlivar den med allt byggande och växande.

Månsson är också imponerad av Sibbos konstprogram.

- Det låter väldigt ambitiöst. Samarbetet mellan planfrågorna och kultur- och konstfrågorna verkar fungera jättebra. Det är inspirerande, säger Månsson.

Nickby social- och hälsovårdsstation.
Bildtext Konstverk på social- och hälsovårdsstationen.
Bild: Yle / Hanna Othman

Tanken är att man inom de närmaste åren ska få se allt fler konstverk i stadsbilden i Nickby.

- Vi hoppas det blir ett lyckat projekt, för då kan vi också sprida konsten till andra områden i Sibbo, säger Katja Sågbom, kulturproducent vid kommunen.

Sågbom är nöjd med det utbyte av tankar som kommit fram under dagen.

Hon säger att både arkitekter, planläggare, kulturarbetare och konstnärer från Sibbo är väldigt glada över att ha träffat sina kolleger i de andra städerna, bland annat i Riihimäki och Tavastehus.

- Vi på kultursidan har fått bekräftelse på det att offentlig konst är viktig och att den har en jättestor betydelse för människornas välbefinnande.

Erica Månsson säger att Sibbo är på god väg.

- Jag tycker Sibbo gjort ett verkligen bra och strukturerat och roligt arbete. Det skulle vara roligt att komma tillbaka om fem år och se vad som hänt med det offentliga rummet, byggandet och konsten.

Diskussion om artikeln