Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Omstridd plan för Rosenkvarteret godkändes av Åbofullmäktige

Från 2017
Uppdaterad 16.05.2017 07:52.
Det nya höghuset vid Skolgatan i Åbo
Bild: Arkitektbyrå Jarmo Saarinen Oy

Den omstridda planen för Rosenkvarteret i Åbo fick grönt ljus av Åbo stadsfullmäktige på måndag kväll.

Diskussionen gick het innan den avgörande omröstningen, precis som tidigare då planen dryftats i stadens politiska maskineri.

Vänsterförbundet hör till de starkaste kritkerna av planerna.

-Om syftet är att bygga förmånliga hyresbostäder i staden, så uppstår frågan varför det ska göras genom att bygga ett 16 våningar högt hus på en av tomterna i centrum, sade Elina Sandelin (VF).

Partiordförande Li Andersson gick också till angrepp mot den föreslagna detaljplanen.

-Det är märkligt att man vill riva och flytta på två fungerande daghem i stadscentrum samtidigt som behovet av daghemsplatser är stort, sade Andersson som tyckte att planen också annars innehåller underliga element.

-Den här detaljplanen är ett exempel på sämsta möjliga markplaneringspolitik i Åbo, fortsatte Andersson.

De Gröna och SFP motsatte sig också detaljplanen.

Vänsterförbundet förslog att planen skulle förkastas, men det förslaget röstades ner med rösterna 37-29.

Stöd från SDP och Samlingspartiet garanterade godkännande av detaljplanen

Socialdemokraterna och Samlingspartiet, de två största grupperna i sittande fullmäktige, hörde till partierna som så när som på några ledamöter stödde förslaget.
Centern var också för detaljplanen.

-Åbos invånarantal har vuxit med ungefär 1500 personer årligen de senaste åren. Vi behöver bostäder, annars flyr de här människorna till grannkommunerna. Vi har hela tiden förutsatt att inga daghem rivs innan ersättande lokaler för daghemmen erbjudits av staden, försvarade Jarmo Rosenlöf detaljplanen (SDP).

Det är förutom daghemmen framför allt planerna på att bygga ett 16 våningar högt höghus på tomten som väckt frågor och kritik. Flera myndigheter har också konstaterat att platsen är olämplig för högt byggande.

Samlingspartiet valde att hålla låg profil i debatten om Rosenkvarteret på måndag kväll. Endast Kaija Hartiala (Saml) uttalade sig i fullmäktigedebatten - som enda ledamot i partiet som motsätter sig planen.

-Det är inte i enighet med hållbar utveckling att riva de nuvarande daghemmen, sade Hartiala.

Lauri Kattelus, gruppordförande för Samlingspartet, säger till Yle Åboland att fullmäktige nu använde den makt som man har i förhållande till myndigheter och tjänstemän som kritiserat förslaget.

-Det är en bra plan, fullmäktige har nu använt sin makt och beslutat att man kan bygga en skyskrapa på tomten.

Höghuset måste ännu godkännas skilt av bland annat stadsstyrelsen innan bygglov beviljas. Själva byggarbetet på Rosenkvarteret torde komma igång tidigast år 2019.