Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kanadas landslagsveteran Matt Duchene: ”Alla förväntar sig ett nytt VM-guld”

Från 2017
Matt Duchene, Kanadas ishockeylandslag
Bildtext Matt Duchene får tampas med sin klubbkamrat Mikko Rantanen i kväll.
Bild: Lehtikuva

Kanada har varit herren på täppan på den internationella ishockeyscenen de senaste åren. Lönnlöven har gått på i ullstrumporna och vunnit OS-guld 2014, World Cup i höstas och VM-guld de två senaste åren.

Colorados Matt Duchene har varit med om att vinna samtliga fyra titlar och han känner ingen större press för att hålla sviten vid liv. Det är snarare en självklarhet att Kanada ska vinna finalen i Köln på söndagen.

– Det är det jag förväntar mig. Det förväntar jag mig av mig själv, det förväntar sig det kanadensiska folket och alla i vårt omklädningsrum. Det är det vi strävar efter varje dag, säger Duchene utan att låta överhövan kaxig.

Kanadas målskytte har haltat

Den kanadensiska truppen är varje år ett lapptäcke av spelare från otaliga NHL-klubbar. Spelare som under merparten av säsongen är arga rivaler.

Jon Cooper är chefstränare för Kanadas ishockeylandslag i VM 2017.
Bildtext Tampa Bay Lightnings tränare Jon Cooper lotsar Kanada i VM-turneringen.
Bild: Lehtikuva

Matt Duchene medger att lönnlöven inte har varit tillräckligt samspelta i turneringen tillsvidare. Trots att man redan säkrat segern i B-gruppen.

– Tränarna gör sitt bästa för att hitta de rätta formationerna och skapa kemi i laget. Men det har varit ett problem för oss så här långt. Vi har inte gjort mål i den takt som vi har kapacitet till. Men det är ett jobb som pågår och vi försöker bara bli bättre för varje dag som kommer.

– Vi har inte varit tillräckligt bra i spelet fem mot fem. Vi har främst avgjort matcher i powerplay. Det är något vi inte kan förlita oss på, säger Duchene till Yle Sporten.

Klubbkamraterna möts i kväll

Då Kanada möter Finland i kväll får Matt Duchene se upp för sin klubbkamrat i Colorado Avalanche, Mikko Rantanen. Men det är inget att hänga upp sig på säger det kanadensiska landslagets trotjänare.

– Jag spelar i landslaget för sjätte gången. Jag är van vid att spela mot klubbkamrater i och med att vi har haft många bra spelare från många nationaliteter i Colorados trupp under årens lopp. Det blir skojigt att möta Mikko Rantanen. Han är en bra spelare och han kommer att ha en lång och framgångsrik karriär.

Intresset för VM växer i Kanada

VM-turneringen i ishockey hamnar ofta rejält i skuggan för Stanley Cup-slutspelet i Nordamerika. I Kanada har intresset för VM ändå sakta men säkert stigit och var tredje kanadensare tittade åtminstone en stund på VM i fjol.

– Jag tittade på den här turneringen som barn och jag älskade att göra det. Jag vet att både barn och vuxna är lika ivriga nu som jag var i tiderna, säger Duchene.

Diskussion om artikeln