Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Repris på fjolårsfinalen – tar Lejonen revansch?

Från 2017
Uppdaterad 16.05.2017 10:42.
Ishockeylejonen.
Bildtext Finland slutar tvåa eller trea i gruppen om man besegrar Kanada i kväll.
Bild: All Over Press

Finland möter Kanada i den sista gruppspelsomgången i kväll. Turneringen har varit en emotionell och spelmässig berg-och-dal-bana för landslaget, men i kväll är insatserna inte skyhöga.

Förutsättningar:

Kanadas seger över Norge igår cementerade Finlands plats i kvartsfinal. Lejonen kan med andra ord skrida till verket utan desto större press.

Finland kan i bästa fall till och med placera sig på andra plats i gruppen. Men den ekvationen klarnar först efter att vi vet slutresultatet i eftermiddagens match mellan Schweiz och Tjeckien.

Hur Finland än placerar sig så kommer motståndet att vara stenhårt i kvartsfinalen på torsdag.

Kanadas har sitt på det torra. Den regerande mästaren säkrade första platsen i gruppen i och med gårdagens triumf över Norge.

Sagt inför match:

Kanada har vunnit de två senaste VM-turneringarna och OS 2014 så de vet hur man ska spela i stor rink. Men vi har alla de verktyg vi behöver för att slå Kanada.

― Lauri Marjamäki

Vi har inte varit tillräckligt bra i spelet fem mot fem. Vi har främst avgjort matcher i powerplay. Det är något vi inte kan förlita oss på i längden.

― Matt Duchene

Inbördes matcher:

Kanada och Finland har spelat flera episka duster under årens lopp. Själv minns jag bäst den bittra 1–2-finalförlusten efter straffar i VM 1994 och den finländska 3–2-segern i bronsmatchen i OS i Nagano 1998.

Senast lagen möttes var i VM-finalen i fjol i Moskva. Kanada vann 2–0 tack vare mål av Connor McDavid och Matt Duchene.

Kanada har också dominerat under årens lopp. Lönnlöven har besegrat Finland 78 gånger, medan Lejonen har tagit Kanadas skalp 31 gånger. Tio matcher har slutat oavgjort.

Under de senaste åren har Finland emellertid kunnat utmana Kanada allt bättre. I de sex senaste matcherna har lagen tagit tre segrar var.

Håll koll på:

Topi Jaakola hade en tung säsong i Jokerit och har inte precis övertygat i VM heller. I kväll är motståndet av högsta kaliber, så det ska bli intressant att se hur han hänger med i tempot

Mikko Rantanens klubbkamrat Nate MacKinnon har varit glödhet. Med fem mål och sex assist är han tvåa i poängligan bakom Rysslands poängspruta Artemi Panarin.

Finlands laguppställning:

Chefstränaren Lauri Marjamäki ville inte svara igår om det är Harri Säteri eller Joonas Korpisalo som vaktar Finlands mål. Jag gissar att Säteri får fortsätta efter sin succéinsats mot Schweiz.

Kedjeformationerna tror jag att hålls intakta. Däremot skulle jag inte vara förvånad om Lasse Kukkonen avstår kvällens match.

Finland har säkrat sin plats i kvartsfinal och Kukkonen spelar enligt rykten med brutet finger. Det skulle kännas onödigt att riskera en större skada i en förhållandevis betydelselös match.

Resultattips:

Kanada är favorit. Inget snack om saken. Men Finlands spelsätt är som klippt och skuret för matcher som denna. Lejonen kommer att hålla siffrorna nere, men känns för uddlöst framåt för att en seger ska bli verklighet.

Kanada vinner således med 2–0.

Diskussion om artikeln