Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Washington Post: Trump läckte topphemlig information till ryssarna

Från 2017
Uppdaterad 16.05.2017 12:32.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, USA:s president Donald Trump och Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak i Vita huset 15.5.2017.
Bildtext Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, USA:s president Donald Trump och Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak i Vita huset 15.5.2017.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s president Donald Trump ska ha avslöjat topphemlig information om terrororganisationen IS vid mötet med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak förra veckan. Det uppger Washington Post.

Under mötet med Lavrov och Kisljak avvek Trump plötsligt från den plan som Vita huset hade inför mötet och började skryta om hemlig information som han "uppdateras med dagligen".

Sedan ska han ha beskrivit detaljer om ett IS-hot gällande användningen av bärbara datorer vid terrorattentat på flygplan.

Enligt Washington Post hade den här informationen tillhandahållits av en partner i Mellanöstern som betraktar informationen som såpass känslig att den inte ens delats med alla inom den amerikanska regeringen.

Äventyrar värdefull källa

Trump ska också ha avslöjat för ryssarna den stad i det IS-kontrollerade område där IS-hotet upptäcktes.

De amerikanska tjänstemän som Washington Post talat med befarar att Trumps klavertramp riskerar underrättelsesamarbetet med den aktuella partnern i Mellanöstern.

Enligt Washington Post kan Ryssland nu också komma att identifiera den källa som hade tillhandahållit informationen.

Ryssland och USA har delvis konkurrerande agendor i Syrien, där Ryssland stödjer president Bashar al-Assad och hans regim.

Vita huset tillbakavisar uppgifterna

Som president har Trump stora befogenheter att bryta mot sekretess, så han har inte brutit mot lagen ifall uppgifterna om hans avslöjanden stämmer.

Men tjänstemän som var närvarande under Trumps möte med Lavrov och Kisljak ska ögonblickligen ha insett att Trump gått för långt.

Thomas Bossert som verkar som presidentens assistent i säkerhetsfrågor ringde genast upp CIA och den nationella säkerhetsmyndigheten NSA för att försöka reparera skadan.

USA:s nationella säkerhetsrådgivare H.R. McMaster.
Bildtext USA:s nationella säkerhetsrådgivare H.R. McMaster.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den nationella säkerhetsrådgivaren, H.R. McMaster, som själv deltog i mötet, har förnekat att det skulle ha avslöjats hemlig information under mötet med ryssarna.

- Inte en gång diskuterades informationskällor eller metoder och det avslöjades inte heller militära operationer som inte redan var kända offentligt, sade McMaster.

Enligt McMaster är uppgifterna i Washington Post "falska".

McMaster besvarade inga frågor då han gav sitt korta uttalande utanför Vita huset.

Washington Post påpekar att McMaster talade om informationskällor och underrättelsemetoder, men att han egentligen inte förnekade att Trump hade avslöjat information som kom från en mycket känslig källa.

Artikeln uppdaterades klockan 07.40 med en rättelse angående IS-källan och med tillägg om Thomas Bossert samt Washington Posts kommentar till McMaster.

Källor: Washington Post, New York Times, BBC