Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nykarleby förstorar kraftverket

Från 2017
Nykarleby kraftverk får en andra turbin
Bildtext Nykarleby kraftverk får en andra turbin.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Arbetena på att förstora vattenkraftverket i Nykarleby har återupptagits efter vårflödet. En andra turbin för fem miljoner euro ska öka produktionen. Staden får över en halv miljon euro per år av kraftverksbolaget.

Byggnadsarbetena i älven nedanför kraftverksdammen påbörjades tidigare i år, men tog en paus för vårflödet. I måndags började arbetena igen. För fem miljoner euro får kraftverket en andra turbin.

Med två turbiner kan man utnyttja vår- och höstfloden bättre. Men också vid lågvatten vinner man på bättre verkningsgrad, säger Janne Öhman på Nykarleby kraftverk.

- 10-15 procent bättre verkningsgrad låter inte så mycket, men det är lång avbetalningstid.

Det goda med vattenkraft är att bränslet är gratis till skillnad från kondenskraftverken. Med dagens låga elpris har flera kraftverk som drivs med kol, torv och träbränslen blivit olönsamma.

Janne Öhman på Nykarleby kraftverk
Bildtext Janne Öhman.
Bild: Yle/Patrik Enlund

Stadens avkastning

För Nykarleby stad har kraftverket varit en stor tillgång genom åren. De senaste åren har kraftverket gett staden 200 000 euro per år och lägger man till lite skatteplanering överstiger summan en halv miljon euro.

När kraftverket bolagiserades behöll nämligen staden dammen och får 370 000 euro i arrende av Nykarleby kraftverk ab. För bolaget är arrendet avdragsgillt. Lösningen godkändes av skattemyndigheten.

Och nu pågår byggnadsarbeten i älven för att man så småningom kan gräva ner den andra turbinen. Det blev möjligt genom en ny lag som upphävde kravet om en öppning för virkestransport.

Det är i virkesrännan turbinen ska placeras.

En andra turbin tryggar också produktionen. För ett antal år sedan uppstod ett större haveri i turbinen vilket ledde till närmare nio månaders produktionsstopp.

Orsaken var materialtrötthet. Några bultar som fäste axeln vid turbinen gick av.

Nykarleby kraftverk
Bildtext Kraftverket.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Trafiken ökar

I stadscentrum ökar trafiken och tidvis kan den lätta trafiken över kraftverksbron stängas av, men det blir kortvariga uppehåll.

Allmänheten kommer att informeras på Facebook och via kraftverkets hemsidor. Det finns också anslagstavlor vid dammen.

Kraftverksbolaget har gått in för en så öppen linje som möjligt. Automatkameror kommer att dokumentera bygget. Man har också anlitat en fotograf som filmar projektet utifrån ett samhällsperspektiv.

Men i realtid visas bygget inte. Beslutet togs efter önskemål från vissa entreprenörer. Det kan dra till sig "fel sorters människor" om de kan se vilka material som finns på byggplatsen, säger Janne Öhman.

Men veckovis kan man i efterskott följa med bygget.

Det nya kraftverket väntas bli färdigt vårvintern 2018. Vid sidan om pågår ett mindre projekt. Älvstranden ska snyggas upp i ett projekt som kallas ljusparken.

- Det ska bli ett ansiktslyft med planteringar och belysning lagom till Topeliusjubileet 2018.