Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Henriksson: Riksdagsledamöterna kunde stå över landskapsvalet

Från 2017
Uppdaterad 18.05.2017 11:36.
Anna-Maja Henriksson i riksdagen den 1 juli 2016.
Bildtext Anna-Maja Henriksson.
Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen

Man borde få en diskussion mellan partierna om riksdagsledamöternas deltagande i landskapsvalet, säger SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson. Det här fenomenet kommer man att diskutera mycket på annat håll i landet också, inte bara i Österbotten.

Partierna kan inte utgå från att man skulle utesluta ledamöterna och därför borde man få en diskussion partierna emellan hur man ställer sig säger Anna-Maja Henriksson.

Inga diskussioner än så länge

Inga konkreta diskussioner har förts kring den här frågan ännu. Men frågan om en politiker skall verka på tre nivåer, i landskapet, i riksdagen och i kommunalpolitiken, kommer att få allt högre aktualitet när aktiviteten kring landskapsvalet småningom kommer igång.

Den aktiviteten kommer sannolikt i gång när kommunalvalet är undanstökat.

Riksdagsledamöterna från Österbotten är med och besluter om lagar som gäller social- och hälsovården och resurstilldelningen.

I landskapsfullmäktige representerar de i princip hela landskapet om de blivit invalda, inte bara den egna hemkommunen.

I hemkommunen är riksdagsledamöterna ofta fullmäktigeordförande eller åtminstone medlemmar i fullmäktige. Rollerna kan lätt blandas ihop.

- Diskussionerna har inte kommit så långt att vi konkret börjat fundera på landskapsvalet, tvärtom i riksdagen är vi ännu fullt sysselsatta med vad det här betyder i praktiken och på vilket sätt de här lagarna skall gå framåt och det jobbar vi med, säger Henriksson.

- Jag skulle själv välkomna en sådan här diskussion. Jag tror det skulle vara hälsosamt. Personligen är jag beredd att diskutera en gentlemannaöverenskommelse partierna emellan att riksdagsledamöterna står över landskapsvalet.