Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En av Mexikos mest kända journalister ihjälskjuten på öppen gata

Från 2017
Javier Valdez kropp på en gata i Culiacan 15.5.2017
Bild: EPA/Juan Carlos Cruz

Javier Valdez, en av Mexikos mest älskade och respekterade journalister, sköts till döds i den laglösa delstaten Sinaloa på måndagen. Det blir allt omöjligare att arbeta som grävande journalist i Mexiko.

Javier Valdez var bara ett kvarter från sin redaktion, mitt på ljusan dag, då maskerade män stoppade hans bil och tvingade ut honom ur den. Därefter sköt de ihjäl Valdez och lämnade hans lik mitt på gatan.

Valdez verkade och mördades i Culiacán, huvudstad i delstaten Sinaloa. Sinaloa är en av Mexikos farligaste delstater som länge dominerades av Sinaloakartellen, ledd av Joaquín "El Chapo" Guzmán som greps i februari 2014 och utlämnades till USA tidigare i år.

I Sinaloa, precis som på andra håll i Mexiko, pågår ett krig mellan olika drogkarteller och våldet ökar.

Det är inte ännu klarlagt om Valdez mördades på grund av sin rapportering, men Valdez blev den sjätte journalisten som mördats i Mexiko bara sedan början av mars.

Det Valdez sysslade med var extra farligt

Valdez var en grävande journalist som hade grundat tidningen RíoDoce. Han har fått flera internationella priser för sin bevakning av narkotikahandeln och organiserad brottslighet i Mexiko. Han har också skrivit flera böcker om samma ämnen.

Den typen av frågor bevakar mexikanska journalister med livet som insats. Särskilt de journalister som bor och verkar i samma område som de politiker och knarkbaroner som de bevakar.

Sveriges radios Latinamerikakorrespondent Lotten Collin berättar för SR att hon träffat Valdez och hans kolleger på RíoDoce. Enligt henne levde de varje dag med hotet att bli mördade. De kunde till exempel inte gå ut på kvällarna.

I förra veckan besökte Collin en annan redaktion i delstaten Tamaulipas nära den amerikanska gränsen. Inne på redaktionen syntes spår av granater som hade kastats in och det fanns kulhål i hela byggnaden.

Den redaktionen vågade inte skriva om narkotikavåldet.

Källor: AP, Reuters, SR

Diskussion om artikeln