Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Framtidens melodi: Grönsaker som skyddar dig mot TBE

Från 2017
Uppdaterad 17.05.2017 10:55.
Morötter
Bildtext Hur låter det att ta TBE-vaccin i form av en morot?
Bild: YLE Bildtjänst Arja Lento.

Antalet fall av fästingburen hjärninflammation TBE ökar i Sverige trots att det har varit möjligt att vaccinera sig mot sjukdomen i flera år. Nu har forskare börjat utveckla ett ätbart vaccin för att vända på trenden, skriver Sveriges Radio.

Även om det redan i många år funnits vaccin mot TBE registreras årligen mellan 200 och 300 fall av sjukdomen i Sverige. I Finland registrerades i fjol 61 fall, året innan 68.

För att råda bot på det här har forskare i Örebro börjat utveckla ett vaccin som man får i sig genom att äta grönsaker. Med den här metoden hoppas forskarna locka fler människor att ta vaccinet.

– Det kan vara billigt att producera och det kan vara säkrare än andra vaccin. Det TBE-vaccin vi har i dag måste man dessutom ta flera gånger, och det tror vi folk kan glömma. Om vi får ett bättre vaccin kanske det räcker att ta det en gång, säger forskargruppens ledare professor Magnus Johansson till SR.

Smidigare sätt att vaccinera djur

I praktiken fungerar ätbara vacciner så att en del av TBE-viruset görs om till ett så kallat antigen, som är ett ämne som aktiverar immunförsvaret. Ämnet introduceras sedan i växten.

Växtens struktur skyddar i sin tur antigenet så att det kan nå tarmen, där immunförsvaret aktiveras. Forskarna hoppas att det här sättet att ta vaccinet kommer att ge ett extra starkt skydd mot TBE.

Vaccinet skulle alltså kunna komma i formen av en morot eller en potatis. En fördel med det är också att det skulle göra det lättare att vaccinera djur.

Magnus Johansson uppskattar ändå att det kommer att dröja upp till tio år innan det ätbara vaccinet blir verklighet.

Diskussion om artikeln