Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

MRSA-bakterier vid BB-avdelningen på ÅUCS

Från 2017
Uppdaterad 16.05.2017 10:23.
En ambulans utanför ingången till U-sjukhuset vid ÅUCS.
Bild: YLE/Nora Engström

En mamma som den 1 mars fanns på BB-avdelningen vid Åbo universitetssjukhus visade sig ha MRSA-bakterier (meticillinresistent Staphylococcus aureus). Därför har man tagit prover av andra mammor och barn som befann sig på avdelningen då, och till den 15 maj har man konstaterat MRSA hos en annan mamma och hos tre barn.

På grund av fallen vid BB-avdelning 1 har rummen tvättats noggrant och man har blivit ännu noggrannare med hygienen vid avdelningen.

För att få en bild av läget tar man på tisdag MRSA-prov på alla mammor och barn på avdelningen, och dessutom ett nytt prov en vecka senare. Undersökningarna gäller cirka 30 mödrar och barn.

Också på kvinnokliniken, barn- och ungdomskliniken samt på enheten för sjukhushygien följer man med situationen för en eventuell epidemi.

Staphylococcus aureus (stafylokocker) är en vanlig bakterietyp, som många människor normalt har på huden, i näsan och i svalget. Den meticillinresistenta stafylokocken, det vill säga MRSA, har blivit vanligare i hela världen. Den kan finnas också hos helt friska människor, som inte har haft någon kontakt med hälsovården.

De stafylokocker som finns på huden orsakar vanligtvis inga men på en frisk hud. I sår eller på en skadad hud kan de däremot orsaka infektioner.

MRSA-situationen har varit god vid ÅUCS tack vare att man aktivt har värjt sig mot infektioner, och det har inte på flera år uppstått MRSA-infektioner där, säger Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i ett pressmeddelande.

Diskussion om artikeln