Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

”Oj, var det faktiskt sådär?” - 100 år av förändring i Finland

Från 2017
Uppdaterad 04.09.2017 13:35.
Rubriken för Programmet Rivet ur arkivet
Bild: Yle

Nu när Finland fyller 100 år finns Rivet ur arkivet programmen tillgängliga på Arenan, precis när du vill. Mycket av Finlands självständiga historia ryms med.

Rivet ur arkivet: Skärgårdsliv
Bild: Yle

Hype kring arkiv

I vår digitala värld öppnas arkiven. Alla är måna om att sortera metadata, digitalisera och göra arkiven tillgängliga för den stora allmänheten. Nabil Khatib från Al Arabiya News Channel konstaterade att de som jobbar med arkiven är den moderna historiens trädgårdsmästare och allt som sparas idag är ännu värdefullare imorgon.

Rivet ur arkivet får tittaren att tänka till eller hoppa till. Vi reflekterar över tiden som är och tiden som flytt. Vi dyker ner i arkivet och associerar fritt kring personer, årtal, citat och händelser. Var det verkligen sådär?

En svartvit bild av en man som tänder en cigarett

Rökning, charterresor, sexualitet, revolt, foto, motion, homosexualitet, måltiden, telefonen, spårvagnen och vansinnet - vad döljer sig under tapeten och vad säger vi idag?

Åhå!

En hel värld öppnar sig!
”Rivet ur arkivet” presenterar förstås inte hela sanningen om ett fenomen, men det ger en känsla av hur vi har sett på ett fenomen under olika tidsperioder och det lockar fram minnen.

Mika D Rubanowitsch i tv-studion för Rivet ur arkivet
Bild: Mika D Rubanowitsch
  • Till exempel om bilen där kvinnan först var osynlig, sedan ett lättklätt reklamobjekt, senare en förebild för många som en ovanligt förnuftig bilist
  • Eller om renlighet, där det självständiga Finland växte upp med tvål och vatten som främsta vapen mot sjukdom och död.
RIvet ur arkivet: Tidningen
Bild: Yle
  • Eller om opinionsbildaren dagstidningen som har vidgat våra vyer, förklarat världen, mobiliserat massor och skapat tillhörighet under hela 1900-talet.
  • Eller mångkultur, vem får komma och vem vill komma till vårt kalla land i norr?
Rivet ur arkivet: Mångkultur
Bild: Yle
  • Eller ovanan som i Finland enligt planerna skall vara ett minne blott år 2040:
Rivet ur arkivet:Tobak
Bild: Yle

a wonderful visual and fast-paced plunge into the history of smoking in Finland.

The FIAT/IFTA Award Jury

Underbart visuellt och med full fart dyker Rivet ur arkivet ner i cigarettens historia./.../ Ett grafiskt, roligt berättande om en tid som flytt, en serie som till fullo drar nytta av vad Yles arkiv har att erbjuda

The serial has successfully used up to 90% of the program from the archive

The FIAT/IFTA Award Jury

Så stod de i juryns utlåtande när Rivet ur arkivet fick pris för “best use of archive” på International Federation of Television Archives FIAT / IFTAs konferens i Dubai med temat ”Keeping the Past Relevant”.

neon och natt i Dubai
Bild: Lotta Wigelius-Wulff
Diplom för FIAT IFTA tävling för "best use of archive"
Bild: Lotta Wigelius-Wulff

Nu finns 30 delar Rivet ur arkivet tillgängliga på Arenan: Ta för dig med omsorg utvalt arkivmaterial paketerat i dagens snabba tempo. Här är några smakprov:

Diskussion om artikeln