Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Musik som förändrar världen: Skönhet gör livet värt att leva

Från 2017
Uppdaterad 17.08.2017 09:16.
Scen ur dansdramat Julia & Julia
Bildtext Tiina Lindfors i baletten Julia och Julia från 2014.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Skönheten i opera-arior kan vara så stark att den lyser igenom all smärta. Det ger publiken ljus och hopp och det är en uppgift som konsten alltid måste bära, säger dansaren och koreografen Tiina Lindfors från dansteater ERI i Åbo.

Därför kan skönhet i musik förändra världen.

ERIs följande stora produktion handlar om den stora operadivan Maria Callas och det är delvis därför som Tiina Lindfors vill lyfta fram skönheten i operans värld.

- Men inte bara därför! Varför inte lyfta fram skönhet? Det behöver vi verkligen i dagens värld. Det är nämligen skönhet som räddar världen, säger Lindfors.

Scen ur dansdramat Julia & Julia
Bild: Yle/Lotta Sundström

- Det finns något i rena rama skönhet som tilltalar våra sinnen - den arkaiska bottnen i oss, som är bortom orden. Vi förflyttar oss till en plats som finns någonstans väldigt högt uppe, funderar Lindfors.

Människan söker sig till skönhet och harmoni

Lindfors konstaterar att sökandet efter skönhet i klassisk mening är något som finns i oss alla. Sedan antiken har människan letat efter harmoni, sökt sig till skönhet.

Nationaloperan i kvällsbelysning
Bildtext När har du senast besökt Nationaloperan i Helsingfors?
Bild: Voitto Niemelä

Lindfors ger arian Ma lassù ci vedremo ur Giuseppe Verdis opera Don Carlos som ett exempel på oerhörd skönhet. Arian handlar om en tragisk kärlekshistoria men Verdi var en av de första som också vävde in samhälleliga frågor i sina operor.

Du lyfts upp till en vagga av välbehag på en plats som är fräsch, lite blåsig. Som bär dig.

- Ändå finns här tröst och optimism om att vi möts i nästa värld, förklarar Lindfors. Skönheten i musiken gör att själen höjs upp till något bortom orden. Det är något arkaiskt och spirituellt som händer i människans inre, på ett ställe dit bara musiken kan nå, säger Lindfors.

Skönheten gör livet värt att leva

Vad tror du att det är det som händer när vi drabbas av skönheten i musiken?

- Det är en otroligt stor upphöjning som sker! Väggarna i rummet försvinner, man lyfts upp någonstans mot himlen, bröstkorgen är fylld av fräsch luft, solen är så stark så du är tvungen att stänga ögonen. Du lyfts upp till en vagga av välbehag, på en plats som är fräsch, lite blåsig. Som bär dig, formulerar sig Tiina Lindfors.

Alla upplevelser av skönhet är besläktade med varandra. Det är något som gör världen och det egna livet värt att leva.

Varför är det viktigt att lyssna på vacker musik?

- Alla upplevelser av skönhet är besläktade med varandra. Det är något som gör världen och det egna livet värt att leva.

Bildtext Mozarts Cosi fan tutte gavs på Åbo svenska teater 2009.
Bild: Åbo svenska teater/Robert Seger

Lindfors understryker att skönhet inte bara finns i musiken.

- Man kan uppleva otroligt revolutionerande skönhetsupplevelser också i naturen, eller med sin käraste! Kärleken är så stor! Sexakten kan också vara så stor att man blir upplyft och börjar gråta. Skönheten kan vara närvarande i ditt liv på många olika sätt, menar Lindfors.

key ensamble och dansteatern eri
Bildtext Dansteatern ERI har samarbetat bland annat med kören Key ensemble.
Bild: Key Ensamble

God konst är som en blixt mellan Gud och människa

Tiina Lindfors slår fast att konst är det högsta som en människan kan åstadkomma i livet.

- Det är som författaren Thomas Mann säger - god konst är som en blixt mellan Gud och människa. Och det är det ju! Den ger människan kraft, slår Lindfors fast.

- Skönheten i till exempel opera-arior är sådan att den lyser igenom smärtan. Det ger publiken hopp och ljus, och det är en uppgift som konsten alltid måste bära.

- Som konstnär tycker jag själv att man alltid måste lämna ett hopp i människors hjärta, hur grymt och hemskt det du berättar än är. För det är just det vi behöver i världen. Därför är vacker musik och all god konst så viktig!

Lämna mobilen och hitta skönheten i ditt liv

Hinner folk se och höra skönhet?

- Jag har själv också bråttom, men jag använder inte tiden till att posta roliga kattvideor på sociala medier.

- Det ligger något i tiden som lockar människor till snabb tillfredsställelse, till "engångsroligheter". Vi rör oss väldigt mycket på ytan.

Jag har själv också bråttom, men jag använder inte tiden till att posta roliga kattvideor på sociala medier.

Lindfors konstaterar att det i vårt välfärdssamhälle finns så väldigt mycket av allting och att vi har oändliga möjligheter att välja. Det gör oss utmattade.

- Men om man bara lade bort sin mobil för några dagar och bara tittade rakt ut i luften och lyssnade på vacker musik så skulle det säkert bli lugnt i själen, funderar Lindfors.

Om man klarar av att lämna bort uppdateringarna på sociala medier kring när man senast tömde soporna eller vad man ätit till lunch så röjer man tid för skönhet.

Men för att kunna uppleva skönhet krävs ett lugn och tillräckligt med tid och koncentration.

- Informationsflödet idag är alldeles för stort. Det är ytligt och mycket stämmer inte ens. Vi omges av väldigt mycket skräp. Istället för riktig konst så springer vi efter pojkar som har håret på rätt sätt på videon på sociala medier. Man betonar ytliga saker. Också traditionell media har fått oss att springa efter detta, utbrister Lindfors.

- Man kan ta tiden från någonting annat. Om man klarar av att lämna bort uppdateringarna på sociala medier kring när man senast tömde soporna eller vad man ätit till lunch så röjer man tid för skönhet.

- Jag rekommenderar att du gör ett försök! Vi vet ju hur bra det är för människan att stanna upp och möta sig själv. Många säger att de inte vill ta semester för de är rädda för att möta sig själv. Men om du tar den risken och verkligen stannar upp så hjälper det dig att kunna se världen ur skönhetens perspektiv, menar Lindfors.

Dansare i vit dräkt och eldröda vingar dansar i Åbo domkyrka.
Bildtext I dansteater ERIs uppsättning Passio hördes musik av Arvo Pärt.
Bild: Matti Kivekäs

Opera kan vara avskräckande - men ge den en chans!

Tiina Lindfors ger två exempel till på vackra arior från operans värld. Wolfgang Amadeus Mozarts Ruhe sanft mein holdes Leben och Lascia ch´io pianga ur Georg Friedrich Händels opera Rinaldo.

Nattens drottning (Karolina Andersson) både skyddar och förstör i John Ramsters Trollflöjten
Bildtext På Åbo svenska teater har man kunnat se Mozarts opera Trollflöjten.
Bild: ÅST/ John Reading

Men operavärlden kan ju kännas nästan skrämmande för många, och många upplever inte alls opera som särskilt vackert, snarare tvärtom?

- Man borde erbjuda mer sådan opera som öppnar sig bättre för människor så att alla skulle ha möjligheten att att bekanta sig med detta som är något av det skönaste som finns!

Pamina (Susanna Andersson) och Papageno (Waltteri Torikka) i samspråk om kärleken och livets villkor.
Bildtext Intrigerna i operor kan kännas lite fåniga - men låt det inte avskräcka dig. Bilden är från Åbo svenska teaters uppsättning av Trollflöjten.
Bild: ÅST/ John Reading

- Operakonsten är högkonst, men den världen är mycket välkomnande och där finns otroliga skönhetsskatter! Det här är musik som verkligen lyfter själen. Musiken kan förändra dig och du får en förmåga att uppleva världen på ett nytt sätt, menar Lindfors.

Åbo stadsorkester lyfter fram musik som kan förändra världen

Programserien Musik som förändrar världen har inspirerats av Åbos stadsorkester en konsertserie som heter Change 2017, alltså Förändring 2017, där stadsorkestern vill vara med och förändra världen till det bättre. Man spelar därför musik som man tror kan förändra världen, som slår ett slag för humanism och demokrati.

Radio Vega Åboland: Musik som förändrar världen - Tiina Lindfors

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln