Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polishundar tränar farosituationer bland människor

Från 2017
Två poliser och en polishund har fått ner en man på golvet i Rewell Center i Vasa.
Bildtext Polishunden Tare fick tag på den fiktiva brottslingen under en polishundsövning i Rewell Center i Vasa.
Bild: Yle

Det finns mellan 200 och 300 polishundar i landet men det är sällan någon av dem skadas eller dödas. Risken finns ändå och bland annat därför pågår en tre dagar lång polishundsövning i Vasa centrum.

Polisen jagar en man genom Vasa och kommer i kapp honom i ett köpcenter. När mannen inte stannar på polisens order släpper de polishunden Tare på honom. Så såg situationen ut under måndagens övning i Rewell Center.

Övningar i stil med den här är viktiga att göra bland folk för att polishundarna ska bli vana med att det kan vara människor runt omkring dem när det är en riktig situation.

- Samtidigt är det viktigt för polishundföraren att lära sig att ta i beaktande allt annat som finns runt omkring. Ganska ofta tränar vi där det bara finns poliser och en målfigur men i riktiga livet är det på sådana här ställen det sker. Vi måste öva inför alla möjliga situationer, säger överkonstapel Peter Karlsson.

Två poliser och en polishund har fått ner en man på golvet i Rewell Center i Vasa.
Bildtext Polishunden Tare fick tag på den fiktiva brottslingen under en polishundsövning i Rewell Center i Vasa.
Bild: Yle

Risk för skador finns trots att det händer sällan

Det är sällan polishunden används som kraftmedel, men de situationerna måste ändå tränas. I fjol användes polishundar på omkring 1 100 uppdrag på Österbottens polisinrättnings område, av dem var tio uppdrag sådana där hundarna användes som kraftmedel.

Oftast används polishundar till att söka efter försvunna människor eller att söka efter narkotika. Eftersom polishunden sällan används som kraftmedel är det sällan de skadas.

- Riskerna finns ändå. Vi har ett färskt exempel från södra Finland i somras när polishunden Börje blev knivhuggen. Risken finns men som tur händer det ganska sällan. Det händer inte ens varje år i Finland, säger Karlsson.

Porträtt polis Peter Karlsson
Bildtext Peter Karlsson
Bild: Yle

I Vasa har det bara hänt en gång att en polishund skadats eller dödats under uppdrag. Det inträffade för 15 år sedan då en polishund blev knivhuggen. Den hunden avled av sina skador.

Övningar ger synlighet

Under måndagens övning i Rewell Center var det många nyfikna som stannade upp och följde med hur polishunden fällde den fiktiva brottslingen. Och just synlighet är alltid bra för polishundarnas verksamhet, säger Karlsson.

- Vi märker att folk är jätteintresserade. Efter övningen har jag stannat kvar och pratat med folk och de flesta säger att det var roligt att se eller jag har bara sett det där på tv tidigare. De tycker att det är jättebra att vi är här och tränar bland vanligt folk.

Enligt Karlsson ser hundarna övningen som en lek, de förstår så att säga inte stundens allvar. Efteråt väntar en belöning i form av en boll eller annan leksak som hunden kan tugga på.

Polishundsövningen i Vasa centrum började i måndags och avslutas på onsdag.

Diskussion om artikeln