Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forskare om Trumps avslöjanden: Underrättelsesamarbetet kan vara i fara

Från 2017
Uppdaterad 16.05.2017 14:57.
Utrikespolitiska institutets programdirektör Mika Aaltola.
Bildtext Utrikespolitiska institutets programdirektör Mika Aaltola
Bild: Lehtikuva

Enligt tidningen Washington Post har USA:s president Donald Trump avslöjat ytterst hemliga underrättelseuppgifter för Rysslands utrikesminister och USA-ambassadör. Enligt Utrikespolitiska institutets programdirektör Mika Aaltola äter nyheten förtroendet för Trump.

- Man borde inte överlämna underrättelseuppgifter utan att man kommit överens om det med källan, säger Aaltola.

- Å andra sidan borde det eventuella avslöjandet av metoderna för hur man samlat in underrättelseuppgifterna inte heller berättas vidare. Det här gnager på förtroendet.

Enligt Washington Post ska uppgifterna också ha behandlat terrorismhotet, som har anknytning till användningen av bärbara datorer i flygplan.

- Bakgrunden till detta är ett mycket allvarligt hot mot flygtrafiken, säger Aaltola.

- Jag anser inte att den här informationen är farlig för USA:s nationella säkerhet, utan det handlar mera om ett hot som man kanske bör informera andra länder och sina bundsförvanter om.

Aaltola tror ändå att förtroendet för Trump är i fara.

- I den här situationen är det svårt att veta exakt vad det är frågan om. De här uppgifterna har också förnekats av Vita huset.

- Antagligen har förtroendet för Trump försvagats och USA:s bundsförvanter är inte så hemskt villiga att ge den här typen av information- här kan underrättelsesamarbetet vara i fara, säger Aaltola.

Ursprunglig text: Emmakaisa Jokiniemi, Yle uutiset

Diskussion om artikeln