Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Det här fick er att sluta röka

Från 2017
Uppdaterad 17.05.2017 10:53.
tobak
Bildtext Har du rökt och slutat? Hur gjorde du det? Dela med dig av dina tips och hjälp andra!
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Nikotinspray, en tobaksask i handskfacket och graviditet. Så här slutade ni röka.

Finland ska bli rökfritt år 2030, och det är faktiskt ganska snart. Rökningen har minskat, men vi är absolut inte rökfria. Runt 14 procent av den vuxna befolkningen röker nämligen fortfarande. Rökningen bland unga har också minskat, men inte heller den ligger på noll. År 2015 rökte elva procent av 16-åringarna.

Det är inte bara tobaken som ska vara utrotad år 2030, målet är också att få bort andra nikotinprodukter, såsom snus och e-cigaretter.

Tre inlägg från Snapchat där det står: Bästa tipse o sluta: börja aldri, och, Tror faktiskt det berodde på min (nuvarande) flickvän. Var inte ett par då ännu men jag tror jag slutade för henne, och, för 2 veckor sen bestämde jag mig för att sluta och går
Bild: YLE

Barn eller partner ger motivation

Att sluta röka kan vara svårt, men med hjälp och stöd kan alla lyckas. Vi frågade er hur ni kommit undan nikotinberoendet, och här är era svar. Det är ofta någon närstående som gett motivation för att sluta röka.

”Tror faktiskt det berodde på min (nuvarande) flickvän. Var inte ett par då ännu men jag tror jag slutade för henne”

”När min fru blev gravid lovade jag att sluta röka när vi får barn för att jag inte ville vara en dålig förebild för mitt barn. Det har inte varit något problem att vara utan tobak med den orsaken!”

”Fick barn, då slutade jag, cold-turkey.”

”När min dotter var tre månader slutade jag röka. Kom in från kvällsciggen och skulle natta dottern, då sa sambon att ja inte får vara nära henne när jag luktar rök. Kastade då paketet och har inte funderat på rökning efter det.”

”Jag hade alltid dåligt samvete när jag rökte, smygrökte. Slutade tvärt när jag blev gravid men började igen när allt gick åt skogen. Men ställde in mig på att sluta och lyckades.”

Det finns hjälpmedel

Många vittnar om att hälsovården inte frågar om man vill ha hjälp med att sluta röka – det kan göra det svårare att ta steget mot ett rökfritt liv.

”Har försökt tre gånger och har rökt i sju år. Det är svårt men nog går det säkert, men ingen hjälp får man.”

En hand som håller i en tobak.
Bildtext Det är svårt att sluta, men det går.

Det finns ändå hjälp att få, till exempel av nikotintuggummin eller motsvarande produkter.

”Kör på en sju veckors kur med nikotinspray, fungerar faktiskt bra för mig!”

”Min nuvarande flickvän slutade röka på grund av att jag är känslig för det. Hon rökte inte jätteregelbundet och slutade tvärt. Känner ett par som rökte mycket i över 30 år, bytte till nikotintuggummi och sedan vanligt tuggummi.”

”Har typ slutat röka efter elva års rökande. Har en ask i handskfacket, då går det bra att vara utan, när man vet att det finns. Har feströkt nån men har inte köpt cigaretter på ett år.”

”Läste boken Äntligen icke-rökare av Allen Carr, rekommenderas!”

Sjukdom gör att vi slutar

Det är vanligt att ett sjukdomsbesked, eller rädslan om att vara sjuk, får oss att sluta röka.

”Svår dödsångest är ganska effektiv! Jag var övertygad att jag hade cancer. Slutade tvärt. Visade sig att jag var frisk :)”

”Jag slutade när min vän fick hårda bud från läkaren. Han rökte 2 pkt/dag och slutade då. Jag sa till mig själv att om han kan så kan jag. Jag rökte ca 13/dag och slutade tvärt. Inga nikotinpreparat.”

”Min farsa slutade röka när han fick en hjullastarskopa i huvudet. Han överlevde och mår bra.”

Och så gäller det så klart att kämpa på och inte ge upp i första taget.

”Ge inte upp fast det inte lyckas första gångerna. Tänk positivt och manifestera ditt liv i framtiden som rökfritt och balanserat. Allt har sin tid bara du orkar hålla ut!”

Läkarföreningen Duodecim har listat en del tips för att sluta röka. Det finns också flera olika sajter som hjälper dig, till exempel fressis.fi, slutarökalinjen.se och smokefree.fi. Även Institutet för hälsa och välfärd erbjuder stöd för den som vill sluta röka.

Vad fick dig att sluta röka? Ge gärna tips i kommentarsfältet här under.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln