Föräldrar och arbetsgivare på sociala medier leder till självcensur
Om du märkt att många av dina Facebookvänner eller dem du följer på Instagram verkar extra passiva så är det här orsaken.
När våra sociala medier plötsligt fylls med folk från olika kretsar; som familj, arbete och olika kompisgäng vågar vi inte längre uttrycka våra åsikter.
- På Facebook delar folk kanske hellre länkar till olika grejer än att dela med sig av något personligt. Ju flera olika grupper man har som vänner eller följare, desto svårare blir det också att göra en uppdatering som skulle kännas äkta, säger Suvi Uski som har forskat i hur folk i dag presenterar sig själva på sociala medier.
Ingen massflykt från Facebook, men en passivisering
För några år sedan pratades det om en massflykt från Facebook, de yngre användarna verkade lämna Facebook då allt äldre användare hittade dit. Enligt Uski handlar det ändå inte om någon massflykt; de flesta finns på Facebook men en stor del låter helt bli att uppdatera eller dela med sig av något innehåll.
Att arbetsgivarna förväntar sig att man finns på till exempel Facebook och håller koll på sina arbetstagare via sociala medier kan enligt Uski skapa en stor press på många.
- Man borde synas och ge ett gott intryck av sig själv trots att man kanske egentligen inte vill uppdatera Facebook, säger hon.
En del har enligt henne en Facebookprofil bara så att arbetsgivare ska se att man existerar, men håller kontakt med sina vänner och uttrycker sig på andra plattformer.
Man vill styra sin egen historia
- Många låter bli att uppdatera Facebook eftersom allt du skriver eller postar stannar där för evigt. Den du var för fem eller tio år sedan är kanske inte alls den du är i dag, säger Uski.
I sin forskning har hon sett att en del unga editerar sitt Instagramflöde mycket och ofta; man håller kvar bara några bilder och tar bort gamla bilder efter hand.
När man är ung och fortfarande håller på och utvecklar sin egen identitet vill man kanske inte lämna en massa spår efter sig.
Det är kanske därför Snapchat har blivit så populärt. Bilden försvinner efter 24 timmar så det är fritt fram att experimentera. På Snapchat kan man vara friare än på andra ställen.
Självcensur också i verkligheten
Enligt ny statistik dricker unga i dag mindre än på en väldigt lång tid; kan det ha något att göra med att vem som helst kan filma en om man blir för full på en fest?
- Jag kan tänka mig att många är rädda att förlora kontrollen och för att någon sedan ska utnyttja ens tillstånd genom att till exempel filma en. Sedan tror jag också att det minskade alkoholbruket beror på att det innan sociala medier helt enkelt inte fanns några alternativ; man måste gå på fester eller hänga på stan för att få kontakt med folk, det behöver man inte längre göra, säger Uski.
Ännu mera slipade i framtiden
Uski tror att vi i framtiden kommer att vara ännu noggrannare med hur vi beter oss på sociala medier.
- Också lite äldre människor förstår nu att allt man lägger upp på internet lever kvar. Det tvingar oss att fundera på vilken bild vi egentligen vill ge av oss själva, säger hon.