Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mot VM i estetisk truppgymnastik: Från bröllop till svek på två och en halv minut

Från 2017
Uppdaterad 19.05.2017 09:13.
Gymnastiktrupp står i startposition.
Bildtext OVO Team siktar på medalj i hemma-VM i Helsingfors.
Bild: Yle

Tävlingsgymnasterna i estetisk truppgymnastik har endast ett tävlingsprogram. Koreografer, tränare och gymnaster har bearbetat och slipat varje liten detalj i det oändliga. Om och om igen. Målet är två och en halv minut total perfektion i hemma-VM nästa vecka.

Då Olarin Voimistelijats chefstränare och koreograf Anneli Laine-Näätänen tar sig an ett nytt program går hon in i sig själv. Inför hemma-VM i Helsingfors handlar OVO Teams tävlingsprogram om kärlek och lycka, men också om svartsjuka, sorg och förluster. Känslor var och en kan relatera till, inklusive domare och publik.

Mot hemma-VM med finländskt tema

Då det för några år sen stod klart att det skulle bli VM på hemmaplan 2017 började jakten på rätt musik. Den skulle vara finländsk och programmet skulle bygga på en finländsk berättelse.

Tränaren Anneli Laine-Näätänen instruerar sina gymnaster.
Bildtext Anneli Laine-Näätänen har jobbat som gymnastiktränare i Olarin Voimistelijat i över 20 år.
Bild: Yle

– För ett par år sen gjorde jag ett uppvisningsprogram till musik ur Här under polstjärnan. Då vi uppförde programmet på en festival i Italien hörde jag att folk rörts till tårar då de såg det, berättar Laine-Näätänen om bakgrunden till det program OVO Team framför i år.

Hon var ändå inte riktigt nöjd med helheten utan tyckte att det fattades något i känsloregistret.

Populär bröllopsvals gav lösningen

Det visade sig att Laine-Näätänen missat filmens kanske mest kända musikstycke.

– Jag visste inte att Bröllopsvals för Axel och Elina är ur Här under polstjärnan. Då det gick upp för mig föll allt på plats.

Precis som många andra finländska brudpar hade också Anneli och hennes man Jouni dansat till Heikki Aaltoilas musik på sitt bröllop.

Tävlingsprogrammet skulle bli en kärlekshistoria.

Känslostark koreografi

– Kyrkklockorna i början av programmet kan betyda att du ska gifta dig - eller kanske att din älskade har dött. Jag har byggt koreografin kring kärlek, förlust och känslor av svartsjuka. Man kan älska så mycket att det gör ont.

Alltid behöver det inte ens handla om kärleken i ett parförhållande.

– Man kan ha ett varmt förhållande till en människa och sedan av en eller annan orsak tappa den kontaken. Sådant berör mig väldigt starkt. Ur mina egna erfarenheter skapade jag en kärleksberättelse som bygger på Axels och Elinas historia.

Tre domarpaneler avgör

Medan koreografen Anneli skapat berättelsen har tränaren Anneli följt regelboken och inkluderat alla de föreskrivna element som ska ingå i ett tävlingsprogram i estetisk truppgymnastik. Statiska och dynamiska balanser, hopp och språng, kroppsrörelser, akrobatiska element, med mera.

Truppgymnaster i ett lyft.
Bildtext Ett av programmets svåraste element är ett lyft där en gymnast kastas genom den ring som Janina Klang bildar.
Bild: Yle

Programmen bedöms av tre domarpaneler, en som tittar på teknisk svårighetsgrad (max 6 poäng), en som bedömer det konstnärliga värdet (max 4 poäng) och en som i praktiken letar efter fel i utförandet (max 10 poäng från vilket avdrag görs för varje vrist som inte är sträckt, för varje obalans, för varje brist i samtidighet, osv.)

VM i estetisk truppgymnastik går i Helsingfors ishall 26-28 maj.

Erfaren mästartränare och koreograf

Mellan åren 2002 och 2010 vann Anneli Laine-Näätänens trupper sju VM-guld av nio möjliga. Totalt har det blivit tio medaljer mellan åren 2001 och 2013. Det gör henne till en av Finlands i särklass mest framgångsrika tränare.

Tidigare gjorde hon tävlingskoreografierna tillsammans med sin bror Antton Laine, som de senaste åren samarbetat med Tammerforslaget Minetit, som vann VM-guld 2015 och silver ifjol.

Sportmagasinet följde med ett av OVO Teams träningspass några veckor före VM och samtalade också med gymnasten Janina Klang. Programmet sänds onsdag 17.5 kl. 19.00 Yle Fem och Yle Arenan.

Sportmagasinet: OVO Team som utmanare till hemma-VM i estetisk truppgymnastik - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln