Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiet stoppar tyska politikerbesök – ses som hämnd för asylbeslut

Från 2017
Möte mellan Turkiet och Tyskland på Incirlik-basen i Turkiet.
Bildtext Möte mellan Turkiets och Tysklands försvarsministrar på Incirlik-basen i Turkiet.
Bild: EPA/ TOBIAS SCHWARZ / POOL

Relationerna mellan Tyskland och Turkiet ansträngs nu ytterligare av ett turkiskt beslut att inte låta tyska politiker besöka egna soldater som är stationerade i landet.

I Tyskland utgår man från att beslutet är en direkt hämndåtgärd för att man har beviljat turkiska medborgare asyl.

– Våra förbundsdagsledamöter måste absolut ha en möjlighet att besöka soldaterna. Det här har jag sagt förra gången det var problem med besöken och det säger jag igen, konstaterar förbundskansler Angela Merkel.

Merkel säger att förhandlingarna med Turkiet går vidare, men att man samtidigt också är beredd att lösa problemet på annat sätt.

– Vi letar också efter alternativ till flygbasen i Incirlik och då är till exempel Jordanien en möjlighet.

– Regeringen måste nu verkligen se till att soldaterna och flygplanen flyttas till ett annat ställe, säger Wolfgang Hellmich till rundradiobolaget ZDF.

Hellmich är en av de ledamöter som stoppades från att besöka de omkring 250 soldaterna, som för tillfället är stationerade i Turkiet som en del av den internationella militärinsatsen mot terrororganisationen IS.

Premiärministern varnar

Det här är som sagt inte första gången som turkarna sätter stopp för besöken.

Det nuvarande mandatet för insatsen förlängdes därför endast under villkoret att man samtidigt börjar utreda alternativa stationeringssorter.

Från turkiskt håll har man inte gett någon officiell förklaring till besöksstoppet, men i Tyskland utgår man från att det handlar om en direkt hämndåtgärd för att Tyskland har beviljat turkar asyl i landet.

Sedan kuppförsöket i Turkiet ifjol somras har över 400 personer, bland annat soldater och diplomater, ansökt om asyl i Tyskland.

Den turkiske premiärministern Binali Yildirim sade på tisdagen att Tysklands beslut att bevilja asyl för kuppmakare kommer att leda till allt mer spända relationer länderna emellan.

– Om man igen vill ha bättre relationer till Turkiet måste Tyskland nu välja om man stöder separatisterna eller den turkiska republiken, säger premiärministern.

Diskussion om artikeln