Hårda beskyllningar i bok om Yle: “Fakta som stämmer tas bort och journalister varnas”
Chefredaktören för Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsredaktion Atte Jääskeläinen har målmedvetet tagit kontroll över journalistiken för att påverka innehåll som kan vara skadligt för enskilda politiker. Det hävdar tre tidigare Yle-journalister i en ny bok.
De stora interna problemen inom den finskspråkiga nyhets- och aktualitetsredaktionen blev uppenbara för den breda allmänheten efter den så kallade Terrafame-skandalen, där Yle i sin rapportering böjde sig för statsminister Juha Sipilä efter hans hätska reaktioner.
Affären ledde till att Yle-journalisterna Jussi Eronen och Salla Vuorikoski sade upp sig. Nu har de tillsammans med frilansjournalisten Jarno Liski skrivit boken Ylegate där de försöker leda i bevis att allmänheten bara sett toppen av ett isberg.
- Jääskeläinen har målmedvetet tagit kontroll över journalistiken så att han kan påverka innehåll som kan vara farligt för enskilda politiker. Det är inte fråga om ett enskilt fel som begåtts, utan en rad av allvarliga fel under flera år, säger Jussi Eronen till Svenska Yle.
Exemplen på självcensur som framförs i boken är många. Enligt författarna ska Atte Jääskeläinen redan år 2009 ha förhalat nyheter om den skandalomsusade centerstiftelsen Nuorisosäätiö.
En nyhet om hur Petteri Orpo (Saml) tagit emot valbidrag av en affärsman som gömt pengar via förvaltningsregister editerades om till en bisats.
Ett helt MOT-program avpublicerades på grund av ett par meningar om statsminister Juha Sipiläs skattesmarta placeringar, även om programmet inte innehöll några sakfel.
Och så vidare. Och så vidare.
- Fakta redigeras bort trots att de stämmer. Och de journalister som gräver fram uppgifterna hotas med varningar, säger Jussi Eronen.
“Journalistiska principer ställs på ända”
En allmän journalistisk princip är att tröskeln för att rapportera blir lägre när nyheten handlar om en högt uppsatt politiker.
Enligt skribenterna har den principen ställts på ända: ju högre uppsatt politiker en nyhet handlar om, desto försiktigare måste man vara.
- Jääskeläinens mål är att skapa en ofarlig journalistik. En pudeljournalistik som inte förargar någon.
Vanhanens brädhög och Sipiläs blogg tystade journalistiken
Bakgrunden till rädslan för att reta upp politiker ska enligt författarna vara skandalen kring den tidigare statsministern Matti Vanhanens brädhög.
Enligt ett Yle-program hade Vanhanen tagit emot en muta i form av brädor till sitt husbygge. Även om ingen någonsin bevisat att påståendet var felaktigt fick sig Yles trovärdighet en ordentlig törn av affären.
Rädslan för statsminister Juha Sipiläs vrede härrör sig enligt författarna till en bloggtext där Sipilä år 2013 hotade ingripa i Yles finansiering strax efter ett mindre smickrande reportage om arbetsförhållandena vid ett av hans tidigare företag.
Jääskeläinen lobbade för Yle - “förödmjukade sig inför politikerna”
Jussi Eronen misstänker att brandmuren mellan ledande politiker och Jääskeläinen försvagades eftersom Jääskeläinen fick en nyckelroll då Yle lobbade för fortsatt finansiering.
Jääskeläinen fick då med mössan i hand förklara Yles verksamhet för politikerna.
- Han har antagligen ansett sig göra gott då han jobbat för en stark public service och dess finansiering. Men samtidigt har han förödmjukat sig inför de politiker som beslutar om Yles finansiering, säger Eronen.
“Atte Jääskeläinen måste avgå”
Enligt Eronen har Jääskeläinen under hela sin tid på Yle byggt upp ett eget rike där han alltmer enväldigt kan härska.
Stegvis har han fått makt över regionerna, aktualiteterna och sporten. Eronen hoppas att styrelsen nu sätter stopp för den utvecklingen, men han tror inte att det räcker.
- Jag ser ingen annat slut på det här än att den ansvariga chefredaktören Atte Jääskeläinen avgår, säger Eronen.
Han påpekar att problemen uteslutande finns vid den finskspråkiga nyhets- och aktualitetsredaktionen där Atte Jääskeläinen är chef.
- Svenska Yle har under hela skandalen stått för en oberoende rapportering.
Atte Jääskeläinen: Man anklagar inte någon för brott om det inte finns fog för det
Boken Ylegate innehåller en stor mängd citat och beskrivningar av händelser som är svåra att verifiera. Många av de påståenden och tolkningar av händelser som finns i boken har redan tidigare bemötts av Atte Jääskeläinen.
För Svenska Yle säger han kort att han har en annan syn på händelseförloppen och bakgrunden till olika publicistiska beslut.
- Vi undviker faktafel. Det ser jag som en ambitiös journalistisk målsättning. Nu när tillförlitlig faktabaserad journalistik är viktigare än någonsin vill jag inte gärna tumma på den målsättningen.
Han ser inget konstigt i att han personligen deltagit i detaljerad editering av nyheter om högt uppsatta politiker.
- Min journalistiska linje är att ingen stämplas utan grund. Man anklagar inte någon för brott eller oärlighet om det inte finns fog för det. Att kritisk journalistik skulle göras bättre genom att ta onödiga risker med fakta låter inte klokt, säger Jääskeläinen.